Forsikringsselskaber misbruger journaler

Sundhedsministeriet får jævnligt henvendelser fra folk, som føler sig presset af forsikringsselskaber til at udlevere private oplysninger fra deres lægejournal om f.eks. psykiske nedture, depression efter en skilsmisse, rejsningsproblemer og arvelige sygdomme.

Forsikringsselskaberne anklages for at presse tilskadekomne til at udlevere deres fulde lægejournal med dybt fortrolige - og for forsikringssagen irrelevante - oplysninger om eksempelvis seksuelle problemer, samlivskriser, psykiske nedture, stress, alkoholvaner, hæmorider etc.

Det er Den Danske Lægeforening, Forbrugerrådet og en stribe forsikringsretadvokater, som beskylder forsikringsselskaber og pensionskasser for at snylte på patienternes ret til indsigt i egen journal, for derefter at skævvride journaloplysningerne og bruge dem mod den tilskadekomne. Samtidig bryder selskaberne i stor stil de aftaler, der er indgået mellem selskabernes brancheorganisation, Forsikring & Pension, samt Lægeforeningen om, hvordan udvekslingen af helbredsoplysninger skal foregå, lyder kritikken.

»De seneste par år er problemet blevet meget udbredt, selv om aftaler og myndighedernes vejledning fastslår, at selskaberne over for lægerne skal præcisere, hvilke oplysninger de ønsker, eksempelvis oplysninger om skuldergener eller ryglidelser,« siger konsulent for Lægeforeningens Attestudvalg, Kresten Nielsen.

Patienter under pres

Hvis lægen protesterer mod en anmodning om at udlevere en patients fulde journal, sikrer nogle selskaber sig adgang til den alligevel ved at gøre behandlingen af erstatningssag eller forsikringstegning afhængig af, at patienten selv fremskaffer sin fulde journal, påpeger Lægeforeningen. Hos Indenrigs- og Sundhedsministeriet får man jævnligt henvendelser fra folk, som føler sig presset til at udlevere hele deres lægejournal.

Hos Forsikring & Pension understreger vicedirektør Carsten Andersen, at selskaberne søger om indsigt i journaloplysningerne med patientens fulde samtykke.

Heller ikke TrygVestas skadeschef Mette Platz forstår kritikken. »Vi har tavshedspligt, og vi beder kun om den fulde journal i de tilfælde, hvor vi ikke mener, at der er en årsagssammenhæng mellem den anmeldte skade og ulykken,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen