Brixtofte: Jeg husker ikke at have smagt Petrus

Peter Brixtofte afviser, at han kendte til priserne på de dyre vine. Men restauratøren fra Restaurant Sepp fortæller, at vinkortet med priserne lå fremme.

Peter Brixotfte afviser, at han kendte priserne på den dyre vin, han ifølge regningerne fra Restaurant Sepp drak på skatteydernes regning.

Ifølge restauratøren, Palle Pries, lå vinkortet med priserne - herunder med specielle priser til borgmesteren, fordi han var så god en kunde - fremme i vinkælderen sammen med den dyre vin.

Peter Brixtofte sagde tirsdag i retten, at han aldrig har set vinkortet over de dyre vine.

Han påstod også, at han i 2001, som anklagerne drejer sig om, ikke havde forstand på vine.

"Jeg kunne smage, om en vin var god eller dårlig, men siden dengang er jeg begyndt at læse på det for at leve op til det ry, jeg har fået. Dengang havde jeg ikke forstand på det," lød det fra den tidligere borgmester og formand for Farum Boldklub, hvor han også var aktionær.

Også denne del af forklaringen er i lodret modstrid med, hvad restauratører fra Restaurant Sepp, Bregnerød Kro og Brdr. Ox har forklaret. De har samstemmende forklaret, at Brixtofte havde forstand på vine og bestilte derefter - nemlig de meget dyre Bordeaux-vine, som blev taget specielt hjem til Farums førstemand.

Peter Brixtofte nægter sig skyldig i anklagen om groft mandatsvig ved at have ladet kommunen betale dyr vin i store mængder, selv om der ikke var et kommunalt formål eller udgifterne var alt for høje.

Brixtofte havde en anden forklaring

Peter Brixtofte sagde, at han måske havde set en eller to gode vine i vinafdelingen i Restaurant Sepp, men at han altid bestilte vine fra det almindelige vinkort - ikke fra kortet med de dyre vine, som han - ifølge sin egen forklaring - aldrig har set.

"Jeg bestilte en god vin, men jeg kendte ikke dengang til, at der var noget, der hed Chateau Petrus," sagde Peter Brixtofte.

Hans forsvarer, Vibeke Borberg, spurgte Peter Brixtofte, om han kunne huske, at boldklubbens direktør Jørgen Lindhardt en dag bad Palle Pries om at gå op i restauranten, fordi borgmesteren ville have en Petrus-vin.

"Nej, jeg tror, det er noget, der er foregået i Lindhardts fantasi," svarede Peter Brixotfte.

"Det er Palle Pries, der har forklaret om det," sagde dommer Peter Garde, som opfattede Peter Brixtoftes svar, som om han ikke havde nogen erindring om episoden med Petrus-vinen.

"Jeg mindes ikke en eneste gang, jeg har smagt en Petrus, men jeg håber da, jeg får lov til det en dag," sagde Peter Brixtofte.

Nedslag i prisen

Restauratør Palle Pries fortalte fredag i sidste uge, hvordan Peter Brixtofte en dag kaldte ham op i restauranten, fordi han havde udset sig en Chateau Petrus årgang 1992, som lå i vinafdelingen. Den kostede 12.500 kr., men Peter Brixtofte ville ikke betale prisen. Han ville kun betale indkøbsprisen plus 500 kr. Flasken kostede 2.000 kr. i indkøb.

Det afviste Palle Pries med henvisning til, at han drev en forretning, og tjenerne var på provision, men han tilbød borgmesteren og fodboldformanden rabat. Palle Pries nævnte af høflighed ikke, hvor meget rabat han ville give, idet to af Brixtoftes partikammerater, Bent Jensen og Mogens Hovgård, sad med ved bordet.

Palle Pries mente, at han gav et nedslag i prisen på 3.500 kr., så vinen, kommunen kom til at betale, kostede 9.000 kr. flasken.

Vinsalg forbedrede økonomien

Anklageren ville vide, om Peter Brixtofte opholdt sig meget i Restaurant Sepp i foråret 2001, da restauranten solgte rigtig meget dyr vin, som kommunen betalte, og som forbedrede restaurantens økonomi.

"Ikke specielt meget," lød det fra Peter Brixtofte.

Også den forklaring har retten hørt en ganske anden version af. Den konservative viceborgmester Per Edrén forklarede således, at Peter Brixtofte styrede kommunen fra restauranten i 2001.

Peter Brixtofte gentog, at han aldrig har set de store vinregninger, som kommunen betalte i 2001, bortset fra en, som blev sendt tilbage med besked om, at man ikke ville betale for så dyr vin.

Peter Brixtofte og direktøren i Farum Boldklub, Jørgen Lindhardt, fulgte med i månedsresultaterne i Restaurant Sepp, som forpagtede restauranten af boldklubben. Det gik bedre i foråret 2001 end i sidste kvartal 2000, men Peter Brixtofte anede ifølge sin forklaring ikke, at det skyldtes dyr vin, som kommunen betalte.

Nøgle til vinskabet

Palle Preis forklarede fredag, at der i Restaurant Sepp var et svaleskab, hvor der primært var Bourgogne-vine. Brixtofte havde nøgle til skabet og tog også fra det, forklarede Pries.

Peter Brixtofte ville ikke bestride, at han havde en nøgle til skabet. Som formand for boldklubben havde han så mange nøgler, men han var, forklarede han, ikke klar over, at han havde en nøgle til vinskabet.

Forsvarer borede i vinpriser

Afhørt af sin forsvarer sagde Peter Brixtofte, at han har fået vine, som ikke stod på det almindelige vinkort, men at han gik ud fra, at de kostede det samme som vinene på det almindelig vinkort.

Efter afhøringen af den tidligere borgmester fortsatte afhøringen af restauratør Palle Pries. Forsvaret borede i hans avancer på vin. Han solgte dem op til fem gange så dyrt, som han gav i indkøb.

Palle Pries lagde ikke skjul på, at han havde en god avance på vinen.

"Vi har taget de priser, vi mente, vi kunne sælge vinen for," sagde Palle Pries.

Proppenge

Peter Brixtofte har forklaret, at han bad sin chauffør, Mognes Laursen, om at aftale med Restaurant Sepp, at kommunen skulle betale vinens indkøbspris og 200 kr. i såkaldte proppenge. Palle Pries afviste, at kommunen og han havde en generel aftale om at betale proppenge.

Proppenge er penge, som restauranten tager for at åbne en vin, som gæsten selv har med, forklarede Palle Pries.

Kl. 14.15 gik anklageren i gang med at foreholde Palle Preis den første af flere end 50 restaurationsregninger. Her betalte kommunen 1.200 kr. i proppenge for seks flasker vin. Palle Pries sagde, at der nogle gange blev taget proppenge, men at det ikke var almindeligt.

morten.pihl@jp.dk

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen