Danmark eftergiver milliard-gæld

Danmark sletter tilgodehavendei Afrika for 3,5 mia. kr. Sådan lyder løftet fra udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) til rockstjernen Bono fra U2.

Bono gæster i dag København i Børsen executive club.

»Jeg vil sige til Bono, at vi vil eftergive gælden. Vi er meget glade for den aftale, som G8-landene indgik i juli, og som blev konfirmeret af Verdensbanken. Vi vil selvfølgelig leve op til vores forpligtelser,« siger udviklingsminister Ulla Tørnæs til Børsen.

Lånene til Angola, Congo, Kenya, Liberia, Nigeria, Somalia, Sudan og Swasiland er oprindeligt givet som eksportkreditter. Det har typisk været køb af danske varer, som f.eks. pumper, der er blevet finansieret med lån.

Men tilbagebetalingen er trukket ud, og i stedet for hjælp hæmmer gælden udviklingen i disse otte af verdens fattigste lande. Gælden skal derfor slettes, lover regeringen, og det skal ske efter konkrete planer med hvert enkelt land.

Der er allerede lavet en international plan for Nigeria, som skylder Danmark 2,4 mia. kr. Her fastslår Ulla Tørnæs, at Danmark vil eftergive den ubetalte gæld.

Desuden er Congo, Kenya og Liberia med i et Verdensbankens program, hvor gælden eftergives, og det følger Danmark.

JP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen