Ulven kommer

Videnskabelig undersøgelse skal vise, om bestemte lugte kan skræmme hjortevildt væk fra vejstrækninger, hvor mange dyr bliver påkørt.

Kan ulvetis højne trafiksikkerheden? Ja, hvis man skal tro nogle ikke-videnskabelige undersøgelser i USA, som en dansk biologistuderende vil prøve at dokumentere eller afkræfte ved mere videnskabelige metoder.

Sammenstød mellem biler og store dyr - herhjemme typisk rådyr, men endnu værre krondyr - kan være livsfarlige for både dyr og mennesker for ikke at tale om, hvad det koster at reparere bilen efter at have banket køleren ind i 25 kilo rådyr med 80 km i timen.

Den slags er man altså nu begyndt at forebygge i USA med ulveurin ud fra tesen, at hjorte er bange fra ulve, så hvis der lugter af ulve langs vejene, vender dyrene om og løber tilbage i skoven.

Lugte på dåse

Nu er det ikke sådan, at man går tur med ulve i snor og lader dem lette ben op ad hvert andet vejtræ. Lugten af ulveurin kan nemlig fremstilles syntetisk og bringes ud i naturen på dåse.

Effekten er bare ikke dokumenteret, selv om forsøg tyder på, det har en effekt.

Herhjemme har biologistuderende Jens Carlsen, Aarhus Universitet, sat sig for som sit speciale at undersøge sagen videnskabeligt.

»Danske hjorte kender jo ikke lugten af ulv, men måske reagerer de alligevel instinktivt på den. Det er min plan at teste tre forskellige lugte. Foruden syntetisk ulveurin er det Mota, hvis lugt minder lidt om myggebalsam, samt et stof, der lugter som en blanding af rådne æg og døde dyr,« siger Jens Carlsen.

Forudsat lugtene virker, så dyrene enten skræmmes eller skærper opmærksomheden og på den måde undgår bilerne, er det tanken, at dåserne med lugt kan sættes op et stykke fra vejen på udvalgte strækninger, hvor statistikken viser, at der køres mange rådyr over.

»Man kan selvfølgelig ikke sætte dåserne med lugt op over alt, og i løbet af nogle måneder vil dyrene måske også vænne sig til lugten. Derfor skal dåserne kun op i de perioder, da risikoen for sammenstød er størst, f.eks. i brunsten,« siger Jens Carlsen.

Forsøg i Oksbøl

Men foreløbig skal han altså finde ud af, om de overhovedet har en effekt. Det sker ved forsøg i Oksbøl Statsskovdistrikt, hvor der er 1.000-1.200 krondyr. På udvalgte steder i skovene har han lavet en cirkel på fire meter i diameter med sand. I midten lægges roer, som hjortene gerne vil have. Når de kommer for at spise, afsætter de spor i sandet, så han kan se, hvilke dyr der er tale om.

Når hjortene har vænnet sig til foderpladsen, sættes dåserne med duftstoffer op, og så skal det vise sig, om det har en effekt.

Seniorforsker Aksel Bo Madsen, Danmarks Miljøundersøgelser, som er vejleder på projektet, siger, at afværgemidler også har interesse, når kirkegårde, gartnerier og landbrug hjemsøges af sultent hjortevildt.

erik.noerby@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen