Millioner til dansk Mars-projekt

Der er århusianske instrumenter om bord, når den europæiske rumfartsorganisation sender et fartøj til Mars i 2011.

Når den europæiske rumfartsorganisation ESA sender et fartøj til Mars om fem år, er der århusianske instrumenter med om bord. Willum Kann Rasmussen Fonden har netop bevilget 2,6 mio. kr. i støtte til projektet, som Mars Simulerings Laboratoriet ved Aarhus Universitet skal udføre.

Laboratoriet skal fremstille to instrumenter, som skal monteres på et fjernstyret køretøj, der er med på missionen til Mars. Ekspeditionen ExoMars skal bl.a. foretage mineralogiske og klimamæssige undersøgelser. Lektor ved Geologisk Institut på Aarhus Universitet, Per Nørnberg, er henrykt for bevillingen.

»Vi er meget glade for at have fået bevilget pengene, for nu kan vi gøre det, vi gerne vil, og som vi mener, at vi er gode til. Penge garanterer, at vi kan lave det nødvendige arbejde for at deltage i ekspeditionen til Mars,« siger Per Nørnberg.

Millionerne sikrer forskningen de næste fire år. Det ene instrument, der skal med marsfartøjet, skal både måle det røde marsstøvs elektriske opladningsegenskaber og bestemme hastigheden af støvpartiklerne, som passerer forbi i vinden.

Det kan måle vindhastigheden, ligesom det kan måle støvtætheden og tykkelsen af det støvlag, der opbygges på instrumentet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen