Flere børn passes i nabokommune

1 pct. af alle børn i daginstitution passes i en anden kommune, end hvor de bor. Det afføder uenighed om, hvorvidt det frie valg er en succes eller en fiasko.

Flere end tidligere vælger at få deres barn passet i en anden kommune end der, hvor familien bor.

Det viser nye tal fra Indenrigsministeriet, som er udarbejdet for Familieministeriet, og som Morgenavisen Jyllands-Posten har fået indsigt i.

Stigningen skyldes primært, at kommuner, som ikke tidligere har købt pladser i andre kommuner, har afsat penge til formålet. Tidligere var det op til den enkelte kommune at beslutte, om man ønskede at passe andre kommuners børn, men siden 1. januar 2004 har kommuner kun kunnet afvise børn fra andre kommuner på grund af kapacitetsmangel, hvilket løbende er tilfældet i omkring 40 kommuner.

I 2003, der var det sidste år, inden den ny lov trådte i kraft, blev 852 børn passet i daginstitutioner i en anden kommune end deres hjemkommune. I 2006 forventer kommunerne på baggrund af erfaringerne fra 2004 og 2005, at tallet firdobles, så der skal købes godt 3.000 pladser. Det svarer til ca. 1 pct. af de ca. 300.000 børn, der passes i en daginstitution.

Friere valg

Lovændringen skete som led i regeringens ønske om at give forældre friere valg af pasning, hvilket alle partier med undtagelse af de radikale og Enhedslisten stod bag.

Socialordfører for de radikale Martin Lidegaard siger, at tallene bekræfter ham i det fornuftige i nej'et til loven.

»Det viser, at der ikke findes nogen gratis frokoster i politik, og der er en direkte parallel til frit valg i hjemmeplejen, hvor der er brugt betydelige summer. Kommunerne og staten skulle i stedet koncentrere kræfterne om at øge kvaliteten i daginstitutionerne og tage hånd om de svageste i stedet for at give et pseudo-frit-valg,« siger Martin Lidegaard.

Sociale fordele

Professor ved Danmarks Pædagogiske Universitet Niels Egelund siger, at tallene viser, at forældrene fortsat foretrækker at få passet deres børn i nærheden af, hvor de bor.

»Fordelen er det sociale. Småbørnsforældre begynder ofte at komme sammen med nogle, man møder i daginstitutionen, og der er nærhed, når børnene skal lege. Men modsat vælger nogle forældre en institution i nærheden af deres arbejde, og det kan der være fornuft i, hvis de derved undgår at blive stressede, når de sidder fast i en kø på motorvejen og kan se, at institutionen lukker om lidt,« siger Niels Egelund.

Valgmulighed vigtigst

Socialordfører for de konservative Tom Behnke siger, at tallet ikke i sig selv er interessant.

»Det handler ikke om kvantitet, men om kvalitet og om at give forældrene en valgmulighed. Det er klart, at var tallet gået ned, efter at ordningen var blevet indført, kunne man spørge sig selv, om omkostningerne overstiger gevinsten. Men alle erfaringer viser, at når en ordning har eksisteret nogle år, øges kendskabet, og antallet stiger,« siger Tom Behnke.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

henrik.olesen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.