Togene er begyndt at køre igen

DSB blev fredag ramt af faglige møder, der lagde togtrafikken ned over hele landet. Efter tre timers stilstand begyndte togene igen at køre, men der vil forekomme aflysninger.

Ved middagstid fredag begyndte togpersonalet så småt at indfinde sig i togene efter den overenskomststridige aktion, der fra fredag formiddag lammede al DSB's togtrafik i Danmark bortset fra S-tog.

Driftschef Ivan B. Laustsen oplyser, at der vil gå adskillige timer, inden trafikken vil være normal.

- Vi ved, at personalet er på vej tilbage, men vi bliver nok nødt til at aflyse tog, dels fordi materiellet holder de forkerte steder, dels fordi lokomotivførerne på grund af den tre timer lange pause af sikkerhedsmæssige grunde ikke kan fortsætte, siger Ivan B. Laustsen.

DSB's trafik til Sverige blev også ramt, mens de svenske tog kørte mellem Kastrup og Malmø.

Rygter vil vide, at der kan ventes nye aktioner fredag eftermiddag, der er ugens mest travle rejsedag.

Utilfredshed med nyt koncept

Aktionen begyndte uden varsel kl. 9.30, da togpersonalet begyndte at forlade tog efterhånden som de kørte ind på den næste station.

Aktionen skyldes utilfredshed med et nyt koncept, som betyder, at visse tog kører uden togpersonale. I de enmandsbetjente tog er der kun lokoføreren, mens billetkontrol vil blive udført som stikprøver.

Togpersonalet, som er organiseret i Dansk Jernbaneforbund, er utilfreds med, at de ikke er blevet informeret ordentligt. Personalet fik ifølge en pressemeddelse, de har sendt ud, besked den 28. november, og konceptet skal træde i kraft 15. januar.

"Togpersonalet er helt indforstået med, at DSB skal effektiviseres pga. konkurrence og udlicitering, men så drastisk en ændring i mange medarbejderes arbejdsdag kan man ikke gennemføre så diktatorisk og uden om personalets organisation," skriver de ansatte i DSB's tog.

Produktionsdirektør i DSB, Jørn Webler, oplyser, at DSB har forhandlet med organisationerne om de planlagte ændringer.

"Vi har forhandlet over et stykke tid, og vi har garanteret, at ændringen ikke fører til fyringer eller tvangsforflyttelser, siger Jørn Webler.

/ritzau/ JP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen