Kirkeminister støtter stormoské

Muslimerne skal have samme mulighed for bedehuse som alle andre trossamfund, mener kirkeminister Birthe Rønn Hornbech.

Artiklens øverste billede
Muslimerne skal have samme mulighed for bedehuse som alle andre trossamfund, mener kirkeministeren. Foto: Bo Svane

I dag er muslimerne henvist til nedlagte fabrikker og kælderlokaler rundt om i landet, men ministeren vil ikke stå i vejen for en stormoské i København:

"Mit udgangspunkt er, at det er op til muslimerne selv. De skal have samme mulighed for at have bedehuse som alle andre. Men som hos alle andre trossamfund er det på deres eget initiativ," siger hun til Dagbladet Information.

Birthe Rønn Hornbech har tidligere tilbudt sin bistand, da muslimerne havde problemer med gravpladserne i Brøndby, og når det kommer til retten til at udøve sin religion, er ministeren klar i mælet:

"Jeg er ikke religionsminister, men jeg står til rådighed for at bistå trossamfundene med praktiske ting," siger Birthe Rønn Hornbech, der i dagens interview med Information beklager det øgede negative fokus på religion i Danmark.

"Det er meget udansk," siger hun.

Glæde i Trossamfund

Ministerens udtalelser og velvilje i forhold til en stormoské vækker glæde hos Islamisk Trossamfund.

"Det er en meget positiv melding," siger talsmand Kassem Said Ahmad, som påpeger at der forestår komplicerede forhandlinger med Københavns Kommune.

Ifølge den gældende lokalplan er der planlagt en moské på Njalsgade på Amager, men projektet er gået i hårdknude, idet arkitekterne ønsker at bygge både mere og højere end lokalplanen tillader.

Og ifølge medlem af Borgerrepræsentationen Hamid El Mousti (S) er både penge og stridigheder mellem forskellige muslimske nationaliteter en bremseklods.

"Det ser sort ud. En moské kan kun bygges, hvis araberne selv vil bygge den. Hvordan får man ellers 400 mio. kr.," spørger han og peger på, at alene grunden koster 182 mio. kr.

"Projektet kræver, at muslimer i Danmark bliver enige og samler de fornødne penge ind. Det bliver næppe i min tid, at vi får den moské," siger han og peger dog på muligheden for, at staten eksproprierer grunden, så byggeriet kan gennemføres. For ifølge Hamid El Mousti er der tilbud om en gratis moské, hvis altså bygherren, BIG, kan få lov at bygge højere end lokalplanen tillader.

DF afviser moské

Også Kassem Said Ahmad efterlyser ministerens hjælp til at løse problemet. Han påpeger, at der er en stor risiko ved at købe en grund, uden at en lokalplan, der tilfredsstiller bygherren, er vedtaget.

"Det er en drøm, men vi skal have hjælp," siger talsmanden.

Men på Københavns rådhus afviser DF's gruppeformand Carl Christian Ebbesen tanken om en moské, og han er særdeles misfornøjet med ministerens melding:

"Jeg må på det kraftigste tage afstand fra ideen om en stormoské. Hele kernen i integrationsindsatsen er, at vi skal gøre folk, der flytter til Danmark, så danske som muligt. Ved at bygge en stormoské fastholder vi dem i at møde op der og sikrer derved, at den fundamentalistiske tro, de har, bliver styrket," siger han til Information.

Kilde: Dagbladet Information

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen