Forstærket indsats mod skjulte penge til terror

Bagmandspolitiet udsender en pjece til de alternative banksystemer, fordi myndighederne ikke har indsigt i etniske miljøers skjulte pengeoverførsler.

Bagmandspolitiet og Politiets Efterretningstjeneste forsøger nu at komme i dialog med de agenter, som varetager overførsler af penge mellem Danmark og lande i Asien, Mellemøsten og Afrika via de såkaldte alternative pengeoverførselssystemer.

Det sker for at forhindre hvidvask af penge og finansiering af terrorisme.

»Vi er i færd med at lave en pjece, der særligt retter sig mod mennesker, som i en eller anden form beskæftiger sig med alternative pengeoverførsels-systemer. Det er vigtigt for os at få en dialog med dem, fordi det er vanskeligt at kontrollere. Vi vil fortælle dem, at de har en pligt til at lade sig registrere og til at indberette, hvis der kommer mistænkelige pengeoverførsler,« siger chefen for Bagmandspolitiet, statsadvokat Henning Thiesen.

Lovpligtigt at oplyse

Med antiterrorlovens indførsel i 2002 blev det lovpligtigt for alle, der overfører penge for andre til udlandet, at underrette myndighederne om det.

Det betyder, at folk, der i dag overfører penge mellem Somalia eller Pakistan og Danmark, har pligt til at underrette bagmandspolitiet, hvis der er mistanke om terrorfinansiering eller andre ulovligheder.

»Det er vigtigt at understrege, at det ikke er de alternative overførselssystemer, der er noget galt med, men det betænkelige er, at det er svært at trænge igennem systemerne og kontrollere, hvad der foregår. Der er internationalt fokus på dem på grund af terrortruslen, og der lægges stor vægt på, at de ikke misbruges til terrorfinansiering,« siger Henning Thiesen.

I enkelte lande er de alternative pengeoverførselssystemer den eneste måde at få penge til og fra hjemlandet på. Det gælder f.eks. Somalia, som ikke har banker.

Bagmandspolitiet har intet bud på, hvor store summer der kanaliseres til og fra Danmark via de alternative pengeoverførsler og heller ikke en fornemmelse af, hvor meget det bruges til ulovlige transaktioner som hvidvask af narkopenge eller terrorfinansiering.

»Jeg går ud fra, at det meste er legitimt. Men at der i de systemer findes overførsler, det er værd at kigge nærmere på, er jeg ikke i tvivl om,« siger Thiesen.

Fire efterforskninger

I juni 2003 udgav PET og Bagmandspolitiet en folder med titlen "Dit bidrag kan misbruges", som på syv sprog beskrev straffelovens regler om terrorfinansiering og gav anvisninger i, hvordan man kan sikre sig, at ens bidrag til velgørende formål ikke havner i lommerne på terrorister.

Hidtil har Bagmandspolitiet haft fire efterforskninger vedrørende terrorfinansiering fra Danmark til udlandet. Tre viste sig grundløse, mens efterforskningen af foreningen Al Aqsa, som for to og et halvt år siden blev anklaget for at støtte palæstinensisk terror i Mellemøsten, er så langt fremme, at statsadvokaten snart er klar med en indstilling til justitsministeren om, hvorvidt der skal rejses tiltale mod foreningen, eller den bliver frikendt.

jesper.stein@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.