Friskoler ikke kun for rige familier

Antallet af elever fra socialt svage familier, er stigende, og også børn med indvandrerbaggrund er ved at finde vej til friskoler.

Det siger Per Kristensen, der er formand for friskolernes paraplyorganisation, Frie Grundskolers Fællesråd til Kristeligt Dagblad.

- Vi oplever en langt større bredde i elevsammensætningen end for bare fem år siden. Det synes vi er positivt, for vi vil gerne været et spejl af samfundets sammensætning og ikke kun uddanne eliten.

Det er tanken, at friskolerne sammen med folkeskolen skal udgøre en helhed i det danske grundskoletilbud, men den idé falder, hvis vi kun er til for de stærkeste, siger han.

Selvom Per Kristensen ikke ligger ind med konkrete tal for, hvor mange af de i alt 88.000 friskoleelever, der kommer fra svagt stillede familier, så henviser han blandt andet til, at antallet af forældre, der søger friplads til deres børn, er steget kraftigt de senere år.

En pulje i omegnen af 20 millioner kroner, der hvert år afsættes på finansloven, skal hjælpe de familier, der har svært ved at klare den månedlige egenbetaling selv.

Men hvis samme antal elever, som fik friplads i 2000, skal have friplads i dag, skulle puljen være på 35 millioner kroner, siger Per Kristensen.

- Når så mange flere søger friplads, er det et udtryk for, at den social spredning er større. For at få friplads i dag skal man tjene væsentligt mindre, end man skulle for fem år siden, siger han.

Udviklingen i friskolernes elevsammensætning har sat skub i skolernes interne debat om deres sociale ansvar, og der er kommet flere konkrete initiativer til at lave en målrettet indsats for at øge den sociale spredning.

JP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen