Bryllupper: Vild investering i kærlighed

Pengeforbruget på bryllupper stiger så voldsomt, at lederen af statens forbrugerrådgivning advarer mod hovedløs gældsætning. Trendforsker forsvarer de store investeringer: Det store bryllup giver tryghed og mening i en kaotisk tilværelse.

Det kan være dyrt at lade sig gribe af drømmen om det perfekte bryllup. Det ved Jeanette og Torben Kjærlund alt om. Et slotsbryllup blev til 10.000 kr. ud af vinduet. Læs historien - der fik en lykkelig slutning - og se de gode råd om den store dag og pengene. Side 2

Danskerne bruger flere og flere penge på at blive gift.

For mange er investeringen i den store dag kommet op på et niveau, hvor udgiften kun overgås af prisen på bolig og bil.

Anslået vil der i år samlet blive brugt omkring 2,5 mia. kr. hos viften af virksomheder, der tjener penge før og efter, at kærligheden omsættes i løfter.

Men nu maner Inge Norus, husholdningsøkonom og leder af forbrugerrådgivningen i Forbrugerstyrelsen, til besindighed.

»Det er blevet fuldstændig vanvittigt. Dem, der leverer til denne branche må gnide sig i hænderne,« siger hun.

Inge Norus mener, at de nye familier kunne bruge pengene mere fornuftigt.

»Jeg ville hellere have en diamant- ring så tung, at jeg ikke kunne bære den, til at minde om dagen. Så havde man også noget at sælge, hvis det gik galt, i stedet for at have en kjole til 10.000 kr. hængende i skabet og et afdrag til banken hver måned. Parret risikerer jo at blive skilt, inden festen er blevet betalt, og hvem skal så betale gælden,« spørger Inge Norus.

Der festes igennem

Det voksende forbrug skyldes dels en kraftig stigning i antallet af vielser den seneste tid. Dels at mange holder stadig større fester.

Ifølge akademiøkonom Stine Hemmer fra The Wedding Company er det en tommelfingerregel, at prisen per gæst til et almindeligt bryllup typisk er 1000 kr. Det inkluderer både fest, tøj, ring og så videre.

Kuvertprisen kan gøres lavere, men det vil den typiske brud og brudgom ikke. Tværtimod:

»Festerne bliver længere og længere, og folk bruger flere penge. Man vil have noget ud af dagen, så der bliver festet igennem,« siger Stine Hemmer.

Det er trendforsker Anne Lise Kjær fra trendburauet Kjaer Global enig i.

»Selve bryllupsbegivenheden er blevet gjort til en meget vigtig ting i det kommende pars liv. Det bliver i sig selv et stort projekt med hjemmesider, polterabend og meget mere, som er med til at binde parret sammen, og som giver deres liv retning og mening,« siger Anne Lise Kjær.

Inge Norus fra Forbrugerstyrelsen, som også læser religionshistorie, synes, festlighederne er begyndt at gå til yderligheder.

Aktør i et cirkus

»Hvis jeg var præst, ville jeg føle mig som en aktør i et cirkus. Det hele handler kun om ydre rammer. For det er jo ikke fordi, folk er særlig troende. De laver et smukt ritual om til et show,« siger Inge Norus.

Stine Hemmer fra The Wedding Company mener dog også, at der er en dybere mening med de store bryllupsprojekter.

»Der er ingen tvivl om, at folk også gør meget ud af det for at afspejle, at man investerer en masse i det kommende ægteskab. For mange har set deres forældre blive skilt og er klar over, at der skal arbejdes for sagen,« siger Stine Hemmer.

Deres interesse for begivenheden nyder et stigende antal messer, bryllupsmagasiner og bryllupshjemmesider godt af. Her kan man finde masser af flotte kjoler, reportager fra overdådige ceremonier og dyre ringe.

Her er til gengæld meget sjældent gode råd om økonomien eller om, hvordan man kan gøre brylluppet lidt billigere.

»Jeg ønsker ikke at stå frem med smutveje til at spare, hvis resultatet bliver, at branchen, som jo betaler for at annoncere hos os, ser, at vi går ud og advarer mod deres priser, siger Kenneth Lund fra bryllupsportalen www.bryllup.dk

De kommende brudepar har altså ikke svært ved at finde inspiration til at bruge penge. Men Inge Norus er af den overbevisning, at det må kunne gøres billigere.

»Man kan selv sy kjolen, lave maden og tænke sig godt om. Sætte sig ned og spørge hinanden: "Hvem er det, vi er, og hvad er det, vi vil". Og så slå bremsen i,« siger Inge Norus.

ina.bjerregaard@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.