V og K uenige om penge til daginstitutioner

De konservative kræver, at to mia. kr. til kvalitetsløft i daginstitutioner udelukkende skal gå til socialt belastede kvarterer. Venstre vil fordele pengene til hele landet for at løfte kvaliteten generelt.

De to regeringspartier er uenige om, hvordan man skal bruge de to mia. kr., som Venstre og de konservative i deres fælles valggrundlag lover at afsætte til at løfte kvaliteten i landets daginstitutioner.

Familieminister Henriette Kjær (K) kræver i et nyt udspil, at pengene til kvalitetsforbedringer i vuggestuer, børnehaver og dagplejer næsten udelukkende skal gå til mere personale i daginstitutionerne i socialt belastede kvarterer som for eksempel Nørrebro, Vollsmose eller Gellerupparken i Århus.

»De konservative stiller et krav om, at de to mia. kr. skal bruges til mere personale i særligt socialt belastede kvarterer og områder med mange to-sprogede børn. Her mangler de hænder. Der er brug for folk, der kan sørge for, at børnene kan få mere kontakt, hjælp og støtte,« siger Henriette Kjær.

Bedre start

Målet er at give børnene en langt bedre start, der kan ruste dem bedre til skolen og livet. Som situationen er i dag, har mange af børnene svært ved at tilpasse sig og følge med, når de kommer i skole.

»Hvis pengene målrettes til de belastede kvarterer, vil børnene få en bedre start på deres institutionsliv. Hvis de får en god start, vil de klare sig bedre i skolen og have lettere ved at komme videre med en uddannelse, og så er muligheden for fodfæste på arbejdsmarkedet langt bedre,« siger hun.

Henriette Kjær mener, at de fleste kommuner vil kunne komme i betragtning, når midlerne skal fordeles.

»Der er næsten altid i større provinsbyer et hjørne med socialt boligbyggeri, hvor de har det sværere end andre steder i kommunen. Der skal ske en opprioritering i de områder. Jeg tror, at kommunerne vil være glade og kan se ideen og fornuften i, at man opprioriterer de svagest stillede områder. Nogle kommuner har allerede gjort det med stor succes,« siger Henriette Kjær.

Ministeren oplyser, at regeringen vil afsætte 500 mio. kr. om året i fire år til at løfte kvaliteten i daginstitutionerne. De konservative vil bruge næsten alle pengene på de belastede kvarterer på nær et beløb, der skal afsættes til videre- og efteruddannelse af det pædagogiske personale generelt.

Men Venstres socialordfører, Hans Andersen, afviser, at pengene skal koncentreres til socialt belastede kvarterer.

»For os handler det om bedre kvalitet i børnepasningen generelt med flere medarbejdere og forbedringer af de fysiske forhold. Vi skal også have en forstærket indsats over for udsatte børn, men altså ikke udelukkende,« siger Hans Andersen.

Han forventer dog, at de to regeringspartier kan finde en samlet løsning, hvis de efter valget igen skal danne regering.

jesper.kongstad@jp.dk

mikkel.thastum@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.