S ruster sig til formandsopgør

Der bliver holdt nøje regnskab i Socialdemokratiet med lister over kandidater, der har udsigt til at blive valgt. Begge fløje forbereder sig på et kommende formandsopgør, og derfor vender Poul Nyrup Rasmussen og Henrik Dam Kristensen hjem for at støtte vennerne. Det handler om at stække Frank Jensens chancer som ny partiformand.

Når de socialdemokratiske stemmeslugere og medlemmer af EU-Parlamentet Poul Nyrup Rasmussen og Henrik Dam Kristensen vender hjem for at blande sig i den danske valgkamp er det ikke alene for at støtte det trængte parti. Det er også for at støtte de rigtige kandidater fra den såkaldte Nyrup-fløj, så partiets politiske ordfører Frank Jensen fra Auken-fløjen ikke kan samle et flertal i den nye socialdemokratiske folketingsgruppe.

Begge fløje i Socialdemokratiet forbereder sig på et nyt formandsopgør, som forventes at eksplodere efter et valgnederlag. Det sker ved, at fløjene nøje følger kandidaternes lokale valgkampe for at holde regnskab med hvem, der har udsigt til at blive valgt.

"Svingamter"

I partiet tales der ligefrem om »svingamter« med tydelig inspiration fra amerikanske valgkampe, men som på det socialdemokratiske danmarkskort vil sige amter, hvor der er tæt opløb mellem kandidater, der vil støtte Auken-fløjens kronprins Frank Jensen og de kandidater, der hellere ser en Nyrup-støtte som Mogens Lykketofts afløser. Her tales der om tidligere forsvarsminister Jan Trøjborg.

På nuværende tidspunkt tippes en marginal overvægt i Frank Jensens favør. Men der skal kun flyttes få mandater for, at balancen eller flertallet i folketingsgruppen kan vippe efter valget.

Målinger tæller

Også meningsmålingerne tæller i det regnskab. Med udsigt til 26,8 pct. af stemmerne er det ifølge den undersøgelse, som professor Søren Risbjerg Thomsen har udarbejdet for Altinget, eksempelvis tvivlsomt, om Sophie Hæstorp Andersen og Simon Pihl Sørensen fra Nyrup-fløjen kommer ind.

Fælles for begge fløje er, at kun de mest superoptimistiske tror på, at Mogens Lykketoft kan vinde regeringsmagten. Partiets meningsmålinger har siden valgudskrivelsen været dårlige - oven i købet i en situation, hvor socialdemokraternes foretrukne tema - beskæftigelsen - er på dagsordenen.

Dertil kommer, at flere målinger peger på, at Mogens Lykketoft er et problem i sig selv. Vælgerne har ikke tillid til ham som regeringschef og foretrækker et genvalg til statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

I en meningsmåling i Jyllands-Posten lørdag pegede kun 18,3 pct. af vælgerne på Mogens Lykketoft som statsminister. Også et flertal af socialdemokratiske vælgere foretrækker Anders Fogh Rasmussen.

Opgør om arvtageren

Derfor forbereder fløjene i Socialdemokratiet sig på opgøret om arvtageren efter Lykketoft. Og derfor vender de to EU-parlamentarikere hjem for at kaste glans over kandidater, som skal tegne fremtiden i partiet og frem for alt forhindre, at Frank Jensen kan blive ny formand.

Tætte opgør

I flere amter som København, Vestsjælland og Århus er der lagt op til et tæt opgør mellem fløjenes kandidater.

Poul Nyrup Rasmussen støtter den unge Kirsten Brosbøl i Skanderborg-kredsen i Århus Amt, der er højborg for Svend Auken. Kirsten Brosbøl har tidligere arbejdet for Poul Nyrup Rasmussen.

Derudover har han aftalt at dele roser ud med Henrik Sass-Larsen. Også Sophie Hæstorp Andersen og Helle Thorning Schmidt i København får den tidligere formands aktive støtte.

Det samme gælder de vestjyske kandidater Mogens Jensen og Kim Mortensen.

Morten Bødskov lagde for med et fællesmøde søndag, da Poul Nyrup Rasmussen behændigt undgik at anbefale Mogens Lykketoft i sin tale.

Henrik Dam Kristensen, der vender hjem i dag, oplyser, at han vil hjælpe Bjørn Medom Nielsen og Jan Trøjborg i Vejle Amt og Niels Sindal på Fyn.

Især støtten til Helle Thorning Schmidt og Sophie Hæstorp Andersen i København vækker opsigt. Kampen om de socialdemokratiske mandater er hård, men Claus Larsen-Jensen har ikke fået noget tilbud.

»Det er nyt for mig. Det lyder interessant,« er hans korte kommentar

I Vestsjællands amt ventes kampen at stå mellem Frank Jensen støtten Jacob Buksti og Trøjborg-tilhængeren John Dyrby.

»Nyrup har et godt navn, og hans støtte vil være en fordel for mig. Det vil kunne give mig flere stemmer i et amt, hvor de personlige stemmer bliver afgørende,« siger John Dyrby, der understreger, at der endnu ikke er indgået aftale om at føre valgkamp med de to EU-parlamentarikere.

Modsat ser Jacob Buksti det ikke nødvendigvis som en fordel, at gamle koryfæer dukker op i den lokale valgkamp.

»Det er da fint, at der kommer gang i sagerne og opmærksomhed omkring vores valgkamp, og at man benytter alle de aktiver, der måtte være,« mener han.

Hverken Poul Nyrup Rasmussen eller Henrik Dam Kristensen har aftalt med partiledelsen, at de skal føre valgkamp i Danmark.

Partiets næstformand, amtsborgmester Bent Hansen, afviser, at Nyrup og Dams comeback til den danske valgkamp, puster til fløjkrigen.

»Med de opinionstal vi har på nuværende tidspunkt, er det vigtigt, at alle giver en hånd med, så der kommer så meget opmærksomhed om vores kandidater som muligt for at få et godt valgresultat. Alle mulige andre spekulationer vil jeg ikke deltage i,« siger Bent Hansen.

Nøglen til magten

Endnu vil ingen dog afskrive Mogens Lykketoft. Og Nyrup-fløjen har en interesse i, at han bliver siddende efter et valg, fordi det giver fløjen mulighed for at køre en formandskandidat i stilling. Fløjen er dog så forberedt på, at Frank Jensen melder sig, at den omgående vil stille med en modkandidat.

Auken-fløjen vil overlade initiativet til Mogens Lykketoft på valgnatten. Men nøglen til magten for Frank Jensen hos partiets midterfløj omkring Mogens Lykketoft samt de nye kandidater, der endnu ikke har taget stilling i den opslidende fløjkrig, der blev indledt med Svend Aukens fald i 1992 og fortsatte ved Poul Nyrup Rasmussens exit i 2002.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.