Borgerne er tilfredse med de nye kommunegrænser

For et år siden var næsten alle enige om, at kommunalreformen med besværlige kommunesammenlægninger var en tabersag for regeringen. Men i dag er det blevet en vindersag.

Ifølge en ny meningsmåling fra Rambøll Management er næsten 7 ud af 10 vælgere tilfredse med de lokale kommunesammenlægninger, mens kun 13 pct. erklærer sig for utilfredse.

»For et år siden ville jeg aldrig have troet på disse tal, men politikernes frygt har vist sig at være ubegrundet. Der er tilsyneladende en massiv folkelig forståelse for kommunalreformen,« siger kommuneforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet i Odense.

»Lokalpolitikerne på tværs af partiskel har taget reformen til sig og loyalt arbejdet for større kommuner. Det er i hvert fald en del af forklaringen på det skred, der er sket i befolkningen. For blot et par år siden viste meningsmålinger om samme emne stort set det omvendte resultat,« påpeger Ulrik Kjær.

Han advarer samtidig oppositionen mod at gøre kommunalreformen til et tema i den forventede valgkamp. Meningsmålingen viser, at selv blandt oppositionens vælgere er næsten to ud af tre positivt stemt over for sammenlægninger.

»Socialdemokraterne har flere gange erklæret, at man ville gøre reformen til et tema i valgkampen, men som det ser ud nu, er det regeringen, der ville vinde på det,« siger han.

KL's næstformand, borgmester Anker Boye (S), advarer også sine partifæller på Christiansborg:

»Jeg har tidligere frarådet, at vi gør det til et politisk tema i en valgkamp - og vil gerne gøre det igen: Vi skal ikke føre valgkamp mod reformen. Tallene viser, at borgerne er positivt indstillede over for en ny struktur.«

axel.andersen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen