Flere kvinder i kommunalpolitik

Ligestillings-minister Eva Kjer Hansen (V) vil udnytte den kommende strukturreform til at få flere kvinder i kommunal-bestyrelserne.

Der skal sidde flere kvinder ved bestyrelsesbordet i de nye storkommuner, mener ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V).

Hun har netop fået udarbejdet en rapport fra Aalborg Universitet, der konkluderer, at det er i opstillingsfasen, at partiforeningerne skal gøre en indsats for at få flere kvinder i politik. Desuden viser den, at større kommuner ofte betyder flere kvinder på posterne.

»Der skal flere kvinder i politik - ikke kun for ligestillingen og nærdemokratiets skyld, men også for at udnytte det store potentiale, som kvinderne udgør,« siger Eva Kjer Hansen.

I dag er 27 pct. af medlemmerne af kommunalbestyrelserne kvinder mod 38 pct. i Folketinget. Blandt de nordiske lande har Sverige med 42 pct. den største andel af kvinder i kommunalpolitik, mens godt hver tredje medlem er kvinde i Norge og Finland.

Eva Kjer Hansen har derfor sendt en pjece til landets partiforeninger, hvor hun opfordrer dem til at lave et større opsøgende arbejde, når de skal finde egnede kvindelige kandidater. Desuden skal de støtte kvinderne med kurser i konkrete politiske emner, mentorordninger og andre mødestrukturer, der skal gøre det lettere for kvinderne at få politisk arbejde til at hænge sammen med familie- og arbejdsliv.

Et stort problem

Ministeren støttes af socialdemokraternes ligestillingsordfører, Mette Frederiksen.

»Kvinderne udgør halvdelen af befolkningen, men det ser man ikke i kommunalbestyrelserne. Det er et stort problem for Danmark og demokratiet, så hvert et initiativ hilses velkomment,« siger hun.

Mette Frederiksen læner sig dermed op ad sin partiformand, Mogens Lykketoft, der i sidste uge meddelte, at han ønsker at sammensætte et ministerhold, hvoraf halvdelen er kvinder, hvis han vinder næste valg.

Dansk Folkepartis ligestillingsordfører, Louise Frevert, er mere afmålt over for ministerens initiativer.

»Det er vigtigt at understrege, at ansvaret ligger hos partiforeningerne og kvinderne. Man kan ikke lovgive sig ud af problemet. Kvinderne er kvalificerede, og derfor skal de heller ikke have positiv særbehandling, men vælges på deres kvalifikationer,« siger hun.

Særlige kvoter

Lektor ved Center for Kønsforskning på Aalborg Universitet Ann-Dorte Christensen har været projektansvarlig for rapporten. Hun er skeptisk over for, om ministerens initiativer er effektive nok og foreslår særlige kvoter for, hvor mange kvinder, der skal være i kommunalbestyrelserne.

Det afviser Eva Kjer Hansen.

»Det ligger slet ikke til den danske mentalitet at løse problemet på den måde. Kvinderne skal vælges, fordi de er kvalificerede, men vi vil gerne hjælpe til, at der kommer mere fokus på dem,« siger hun.

mette.oestergaard@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.