Sofistikeret skattejagt

Geocaching er moderne skattejagt, hvor skattekortet er skiftet ud med en GPS-sender, der viser vej til skatten. Den kan f.eks. være en marmeladespand med små souvenirs.

Bjarne Toft er en moderne udgave af skattejægeren Long John Silver, men træbenet er skiftet ud med et par solide vandtætte vandresko, og papegøjen er forvandlet til en krydsning mellem en labrador og en new foundlænder, der adlyder, når Bjarne råber »Thor«.

Når Bjarne Toft går på skattejagt, er det ikke med et gulnet kort med et kryds, der viser, hvor der skal graves. Han har taget hverdagens teknologi til sig og bruger en GPS. En GPS (Global Positionerings System) kan med 10 meters sikkerhed fastslå, hvor man befinder sig på jordkloden, og den mulighed benyttes nu af helt almindelige mennesker til at dyrke en hobby, der hedder geocaching.

Sådan en må jeg have

»Jeg har været spejder i mange år, og en dag var jeg på vandretur med en fyr, der havde en GPS med. Jeg vidste straks, at jeg måtte have sådan en. Det var først senere, at jeg fandt ud af, hvad jeg skulle bruge den til,« siger 42-årige Bjarne Toft, der til daglig er chauffør for Århus Kommunale Værker.

I tv så han en udsendelse om geocaching, som går ud på at finde skatte, der er lagt ud i naturen af andre, der dyrker samme sport. I skatten, eller cache som kan oversættes til gemmested, finder man en logbog, og heri noteres, at man har fundet cachen, og måske en lille hilsen til fremtidige geocachere.

Det er naturligvis på internettet, at geocachere mødes. På geocaching.dk kan man finde koordinater på 683 caches, der er gemt i den danske natur.

Bjarne Toft møder Jyllands-Posten ved en af de caches, han selv har lagt ud. Den hedder Møllebakken og findes ved Todbjergtårnet cirka 10 kilometer fra Århus. Jyllands-Postens fotograf udstyres med GPS, som er blevet fodret med koordinaterne på cachen, og så er det ellers bare med at følge den digitale vejviser, en brugervenlig pil, der konstant peger i retningen af cachen.

Søndagstur i skoven

»Når man lægger en cache ud, skal det helst være et sted, hvor der er noget flot natur. I stedet for at gå tur i den lokale skov tager jeg familien med i bilen, og så kører vi ud for at finde en cache,« siger Bjarne Toft, der selv har lagt syv caches ud i naturen.

En cache kan indeholde små souvenirs, som man kan tage med hjem, men kun forudsat, at man erstatter souveniren med en anden lille ting.

Med otte måneder gamle Thor i spidsen finder vi en gammel marmeladespand, som i dette tilfælde gør det ud for skatten.

I spanden ligger to batterier, en lighter, et hjemmelavet trælegetøj og en pakke kleenex. En dryppende næse gør valget nemt. En kleenex ryger ud og marmeladespanden bliver en reklamekuglepen rigere. Vi noterer i logbogen, at Jyllands-Posten har været på besøg.

Cache på tur

Man kan også lægge en Travel Bug i en cache. En Travel Bug er en souvenir, der har en destination.

»Jeg har en kammerat i Kenya, der også er geocacher. Jeg har tænkt mig at lægge en Travel Bug i en cache ved motorvej E45 i sydgående retning, og så håber jeg, der kommer en tysk geocacher og tager den med til Tyskland,« siger Bjarne Toft.

Han håber, at kammeraten i Kenya på et tidspunkt kan tage ud til en lokal geocache og finde Travel Buggen.

thomas.lund@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.