Kritik af pengeløse flygtningecentre

Dansk Røde Kors advarer om, at flygtningecentre uden kontanter kan føre til kriminalitet. Organisationen vil nu udlevere tøjpakker. Regeringen afviser kritikken.

Regeringens forslag om at afskaffe den såkaldte madkasseordning på flygtningecentre møder kraftig kritik. Børnerådet frygter for familiernes vilkår, da ændringen ifølge rådet reelt dækker over en skærpelse. Dansk Røde Kors advarer mod kriminalitet og ulovligt arbejde.

For selv om udlevering af fødevarekasserne stoppes, skal familier med afviste asylsøgere fremtidig have kostpenge eller kunne overflyttes til kontantløse centre med kantiner. Det vil ske i situationer, hvor familien eksempelvis nægter at samarbejde om hjemsendelse.

Børnerådet advarer i et høringssvar regeringen mod at bruge økonomi som motivationsfremmende værktøj.

»Denne skærpelse af den motivationsfremmende ordning er en skændsel. Den er nedværdigende og krænkende for familierne,« mener Børnerådet.

Dansk Røde Kors påpeger, at der stadig vil være en stor gruppe, der ikke vil have rede penge til rådighed. Dermed vil familierne ifølge organisationen have meget begrænsede muligheder for at foretage sig noget uden for centret, ligesom der ikke vil være mulighed for at købe personlige fornødenheder og tøj.

»Manglen på kontante midler må naturligvis også antages at kunne bidrage til kriminalitet i et ikke nærmere bestemt omfang, herunder muligvis også ulovligt arbejde,« skriver Dansk Røde Kors.

Dansk Røde Kors har for nylig indført en ordning, så børnefamilier på kontantløse centre kan få udleveret børnetøj.

»På baggrund af, at mange asylansøgere opholder sig på asylcentrene uden adgang til kontante ydelser i lang tid, er det besluttet at udvide den igangværende tøjpakkeordning til også at gælde for voksne asylansøgere, der ikke modtager kontante ydelser.«

Samme formål

Integrationsminister Bertel Haarder (V) afviser kritikken.

»Det afgørende er, at man ikke må kunne tjene penge på at modsætte sig Flygtningenævnets afgørelser. Derfor indførte vi madkasseordningen, men den er dyr og besværlig. Derfor ændrer vi nu ordningen, men formålet er det samme,« siger Bertel Haarder.

Ministeren påpeger, at man intetsteds tolererer, at afviste asylansøgere modsætter sig myndighedernes afgørelser.

»Det skal vi heller ikke tolerere i Danmark. Alle dem, der har meninger om denne sag, burde bruge kræfterne på at overtale afviste asylansøgere på at rejse hjem hurtigst muligt. Det er også psykisk det eneste rigtige. Mange bliver jo nedbrudte, mens velmenende danskere i misforstået godhed forlænger, forlænger og forlænger deres ophold i Danmark,« siger Bertel Haarder.

mikkel.thastum@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen