Julen er tandpinens tid

Julen er tandlægevagternes travleste tid, fordi mange sløjfer tandlægen i de travle uger op til jul.

I dag er julens trængsel og alarm afløst af helligdage i hyggelige omgivelser. Men mange vil opleve, at julefreden pludselig overdøves af kraftig tandpine.

De mange gøremål med julegaveindkøb, småkagebagning og andre forberedelser op til højtiden får nemlig mange til at negligere de begyndende tegn på problemer med tænderne. Men når julemaden er spist og gaverne pakket ud, sætter smerterne ind.

Tilsynsførende tandlæge ved Tandlægevagten i Storkøbenhavn, John Orloff, siger:

»Julen er vores travleste tid. Vi har 700-800 patienter igennem hen over jul og nytår. Typisk kommer de med knækkede tænder eller med smerter fra tænder, der skal rodbehandles.«

Smerten undertrykkes

Han forklarer de mange besøg med, at mange formodentlig har en tendens til at undertrykke eventuelle tandsmerter på grund af juletravlheden.

»Men når fridagene kommer, melder problemerne sig,« siger John Orloff.

I Storkøbenhavn er antallet af smerteplagede patienter så stort, at man kører med ekstrabemanding mellem jul og nytår.

De fleste steder i landet er det muligt at opsøge en tandlæge i højtiden, men åbningstider og serviceniveau afhænger af, hvilket amt man bor i.

Det skyldes, at tandlægevagterne nogle steder er organiseret af amtet, mens vagterne andre steder er resultatet af lokale tandlægers eget initiativ. I Nordjyllands Amt er der slet intet tilbud til borgere, der er plaget af pludseligt opstået tandpine i juledagene.

Hvis man opsøger en tandlægevagt, skal man medbringe sit sygesikringsbevis, og langt de fleste steder skal man betale kontant. Man skal desuden være opmærksom på, at prisen på en behandling ved en tandlægevagt ofte er to til tre gange højere end ved en almindelig tandlæge.

dorte.kuula@jp.dk

Del artiklen