Julemanden svarer ikke

Julemanden skriver ikke mere tilbage til børn, der sender deres ønskeseddel til hans postkontor i Nuuk i Grønland. Med mindre far og mor er villige til at betale 80 kr.

De 25.000 børn, der i år har sendt en ønskeseddel til julemanden, behøver ikke at vente spændt ved brevsprækken. Han har ikke råd til at sende en hilsen tilbage.

Det grønlandske hjemmestyre udbetaler nemlig ikke længere klejner til Santa Claus of Greenland, som er firmaet bag julemanden.

»Julemanden er kommet i en situation, hvor han selv må ud og finde penge,« siger Anders Læsøe, som titulerer sig julemandens bedste ven i Santa Claus of Greenland, hvor der kun arbejder frivillige.

Han peger på, at det er nye tider, og at julemanden må indrette sig efter de spilleregler, der er på det åbne marked.

»Julemanden er i en transitionsperiode, hvor vi går fra at være finanslovfinansieret til at være 100 pct. egenfinansieret. Vi er kommet i en situation, hvor julemanden skal være forandringsvillig,« siger julemandens bedste ven.

Han er gået online

Derfor har julemanden ikke svaret på de ønskesedler, han har modtaget i år. Men børn, der har pc og adgang til internettet, skal ikke fortvivle.

»Man går ind på vores hjemmeside og finder det, der hedder ønskebrønden. Der kan man sende en e-mail med ønsker, og så kommer der en e-mail fra julemanden ganske gratis,« siger Anders Læsøe.

Hvis man er så gammeldags, at breve fra julemanden absolut skal komme på papir, må man åbne for godteposen og ryste op med nogle pebernødder. Et rigtig brev koster 35 kr. plus et håndteringsgebyr på 45 kr., altså 80 kr. Håndteringsgebyret skal dog kun betales en gang uanset antallet af breve.

»Det er et meget flot brev. Det er på pergamentpapir, der er personificeret ved, at køber opgiver nogle oplysninger om barnet, og de oplysninger er flettet ind i brevet,« siger Anders Læsøe.

Finsk julemand parat

Der er dog andre muligheder for danske børn. Hvis de kan forlige sig med, at julemanden hedder Santa Claus og bor ved polarcirklen i Finland.

»Santa Claus' postkontor ved polarcirklen modtager 500.000 breve om året. De sender et svar til børnene, men kun hvis brevet er smukt dekoreret, og det ikke bare er en ønskeseddel. Barnet skal helst fortælle lidt om sig selv og sin familie,« siger Anne Lind, der er vinterproduktmanager hos det finske turistbureau.

Også her må barnet sluge et rensdyr. Svarbrevet kommer først i foråret, når termotrøjen er udskiftet med en t-shirt. Medmindre altså far og mor vil betale syv euro. Så pisker Santa Claus sine nisser og svarer inden jul.

thomas.lund@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.