S: Flere betjente til indvandrerområder

Et integrationsudspil fra Socialdemokratiet rummer bl.a. forslag om en øget politimæssig indsats mod unge, kriminelle indvandrere.

Socialdemokratiet vil sætte flere betjente ind i særligt belastede indvandrerområder. Det fremgår af det integrationsudspil, som offentliggøres i dag.

Partiets udlændingeordfører Anne-Marie Meldgaard vil ikke sætte tal på, hvor mange betjente det drejer sig om, men henviser til at det skal forhandles med de øvrige partier, der står bag politiforliget.

»Vi kan se, at unge indvandrere scorer højt i kriminalitetsstatistikken. Dem skal der sættes hårdere ind overfor. Derfor vil vi afsætte flere politifolk, der skal øremærkes til særligt belastede områder,« siger Anne-Marie Meldgaard.

Samtidig vil Socialdemokratiet skabe flere pladser på de sikrede institutioner for unge.

»De unge skal afsone med det samme, der skal være afregning ved kasse et,« siger Anne-Marie Meldgaard.

Efter afsoningen skal de unge tvinges ind i et to-årigt forløb, hvor særligt uddannede unge medarbejdere skal »rette dem op«.

Fløje taget i ed

Prisen er uvis, men ifølge Anne-Marie Meldgaard handler det om først at afdække problemerne, og siden finde ud af, hvor meget det koster.

Socialdemokratiets forretningsudvalg godkendte i går udlændingeoplægget, der er blevet til i tæt samarbejde med partiformand Mogens Lykketoft.

Opgaven har været at samle fløjene i partiet, der siden valget har stået splittet i udlændingespørgsmålet. Mens dele af partiet gerne havde stemt for regeringens stramninger af udlændingeloven, er andre imod. Ifølge Jyllands-Postens oplysninger er begge fløje blevet taget i ed, før oplægget fremlægges. Det skal sikre, at formuleringerne ikke kan udlægges på forskellig måde. Endvidere sondres der i højere grad end tidligere mellem indvandrere og flygtninge. Socialdemokratiet vil ændre i den lave integrationsydelse, mens der ikke er lagt op til at ændre på kravet om, at man skal være 24 år for at få familiesammenføring. Men kriterierne for at kunne få dansk statsborgerskab skal strammes.

Danske værdier

En rød tråd i oplægget er, at indvandrere skal være i stand til at indgå i demokratiske processer og forstå de værdier, som det danske samfund er bygget på.

Socialdemokratiet vil tvinge indvandrerforældre til at lære deres små børn dansk. En sprogtest i tre-års alderen skal afgøre, om børnene taler tilstrækkeligt dansk, eller om de skal have ekstra sprogstimulering, inden de begynder i skolen.

Et andet middel, som figurerer i oplægget, er såkaldte demokrati-ambassadører. Det vil sige indvandrere som skal være forbilleder for andre indvandrere.

»Det kan for eksempel være en vicevært med indvandrerbaggrund, som kender nærområdet.,« siger Anne-Marie Meldgaard, som mener, at det også kan være et middel til at dæmme op for kriminaliteten.

Forslaget om sprogtest blev i går modtaget positivt af regeringspartierne.

jette.maressa@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen