Ingen tvivl om kreativ bogføring

Stiftskasserer i Lolland-Falster, Stift Frans Rasmussen, var ikke i tvivl om, at der var tale om kreativ bogføring, da han af Kirkeministeriet i februar 2002 blev bedt om at bogføre bilag for knap 11 millioner kroner under regnskabsåret 2002, selv om udgifterne hørte hjemme i regnskabet for 2001.

Siden 1999 har Lolland-Falster Stift fungeret som bogholder for Kirkeministeriet uden dog at have ansvar for regnskabet. Frans Rasmussen fortæller til Ritzau, at han i første omgang nægtede at foretage den bogføring, Kirkeministeriet bad om.

»Jeg var meget modstander af at skulle bogføre bilag fra 2001 i 2002-regnskabet. Selv om vi ikke er ansvarlige for regnskabet, ville vi ikke uden videre lægge ryg til den fremgangsmåde. Vi blev derfor enige om, at vi ville gøre opmærksom på, at der efter vores mening ikke var tale om korrekt bogføring, og at vi derfor kun ville foretage bogføringen, hvis vi fik et direkte skriftligt pålæg fra Kirkeministeriet. Og det fik vi så,« fortæller Frans Rasmussen.

I Rigsrevisionens netop offentliggjorte kritiske beretning om forholdene i Kirkeministeriets økonomi bliver det bekræftet, at der blev flyttet udgiftsbilag for 11 millioner kroner fra regnskabsåret 2001 til regnskabsåret 2002, og at det skete efter skriftlig meddelelse fra Kirkeministeriet. Rigsrevisionen konstaterer, at der er tale om en »ukorrekt periodisering«.

Da Lolland-Falster Stift sendte det endelige regnskab for 2001 til Kirkeministeriet, var der ifølge stiftskassereren påtegnet følgende bemærkning: »Ved regnskabets afslutning forelå der bilag for i alt 10.922.597 kroner, som alle vedrører regnskabsåret 2001. Efter skriftlig meddelelse fra Kirkeministeriet vil disse først blive udgiftsført i regnskabsåret 2002«.

Kirkeminister Tove Fergo (V) siger til Ritzau, at hun aldrig har læst den omtalte bemærkning til regnskabet for 2001 og først fik kendskab til sagen gennem den netop udsendte beretning fra Rigsrevisionen.

»Jeg har slet ikke selv haft regnskabet for 2001 i hånden,« siger Tove Fergo, som undrer sig over, at hun ikke har fået en personlig henvendelse fra Lolland-Falster Stift om sagen.

»Når man gør opmærksom på, at der er noget, der ikke er korrekt, og man ikke kan komme igennem over for embedsmændene i Kirkeministeriet, så synes jeg, det ville være naturligt at henvende sig direkte til ministeren.

Hvis de mente, at det var meget alvorligt, så havde de jo muligheden for at sende et brev til mig,« siger Tove Fergo.

Men den mulighed har biskop over Lolland-Falster Stift Holger Jepsen ikke overvejet.

»Nej, for vi gjorde jo opmærksom på tingene. Jeg kender ikke forretningsgangen i Kirkeministeriet, men det regnskab, som jeg selv har ansvar for, det sørger jeg også for, at jeg får i hænderne og læser,« siger Holger Jepsen.

Ifølge stiftskasserer Frans Rasmussen findes der også oplysninger om den tvivlsomme bogføring i de månedlige regnskabsrapporter, som bliver udarbejdet af Kirkeministeriets regnskabsgruppe, og som Frans Rasmussen selv sidder i. Men kirkeministeren har heller ikke kendskab til indholdet i rapporterne fra regnskabsgruppen, oplyser hun.

»Jeg får hver måned en regnskabsrapport, som er udarbejdet her i ministeriet, men de er ikke identiske med de rapporter, som bliver lavet af regnskabsgruppen. Det er jeg først nu blevet klar over. I de rapporter, jeg har fået, har der ikke været nogen bemærkninger om, at der er flyttet bilag fra 2001 til 2002,« siger Tove Fergo. /ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen