Pres for frit valg af skole

Politisk flertal for ny klageordning til forældre, som får deres børn afvist på ønskeskolen.

Kommunerne skal tænke mere på forældrenes ønsker og mindre på kroner og øre, når børn fordeles mellem skolerne. Det mener et politisk flertal, der vil presse kommunerne til at tage større hensyn gennem en ny klageordning.

Her skal forældrene have mulighed for at appellere til Undervisningsministeriet, hvis deres skoleønske afvises af kommunen, sådan som mange forældre rundt omkring i landet oplever det i denne tid. Ministeriet skal i givet fald kunne omstøde kommunens beslutning.

»Jeg kan godt forstå kommunens økonomiske overvejelser, men i mange tilfælde kunne de godt tage større hensyn og tænke mindre på pengene. For eksempel kunne de se på alle kommunens skoler som en helhed og flytte lærere og oprette ekstra klasser efter behov, hvis ellers skolens rammer er til det,« siger Aage Frandsen (SF), der ser klagemuligheden som en smutvej til et mere frit skolevalg.

Han får støtte fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Kristeligt Folkeparti og Enhedslisten. Det sidste parti advarer dog ligesom de radikale mod for stor statslig indblanding i kommunale forhold.

Det samme gør formand for Børne- og Kulturudvalget i Kommunernes Landsforening, Bjørn Dahl (V):

»Vi prøver at imødekomme alle forældre, men der kan være tilfælde, hvor der ikke er et rimeligt forhold mellem omkostningen og hensynet til den enkelte.«

Tusindvis af forældre landet over har de seneste måneder søgt om at få deres barn optaget på en anden skole, end den familien administrativt hører under. Og mens enkelte kommuner opretter ekstra klasser for at få plads til alle, afviser andre kommuner op mod halvdelen af alle ansøgninger.

Undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) opfordrer kommunerne til selv at finde en løsning på forældrenes uheldige situation.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen