Folketingets tavse mand vil i front

Tal fra Folketinget viser, at det er meget forskelligt, hvor ofte folketingsmedlemmerne er på talerstolen eller stiller skriftlige spørgsmål til ministrene. De ivrigste er venstrefløjspolitikerne. Mest tavs er løsgængeren Peter Brixtofte.

Siden folketingsvalget i november 2001 har Peter Brixtofte (V) ikke været på Folketingets talerstol. Og han har heller ikke stillet spørgsmål til ministrene. Men det bliver anderledes fremover, lover han. Den tidligere borgmester i Farum og nuværende løsgænger i Folketinget bebuder frem til sommerferien en politisk offensiv.

En ny opgørelse fra Folketinget viser, at der er stor forskel på, hvor ofte politikerne i Folketinget bestiger Danmarks fornemste talerstol for at give deres mening til kende. Blandt de mest talelystne er en gruppe politikere fra venstrefløjen. I den anden ende af aktivitetsskalaen er Peter Brixtofte. For et år siden blev han smidt ud af Venstres folketingsgruppe og blev løsgænger, men han er fortsat medlem af partiet.

Hans forklaring på den ringe aktivitet er travlhed i kølvandet af Farumskandalen og senest med at skrive bogen "Med Hjertet". Og desuden at han som medlem af Venstres folketingsgruppe ikke havde ordførerposter, der naturligt fik ham på talerstolen, og at han i dag som løsgænger ikke deltager i Folketingets udvalg.

»Jeg tror, at de fleste vil kunne forstå, at min situation har været lidt speciel. Men nu bliver det anderledes. Inden vi når sommer, vil jeg ligge højt på listen. Både når det gælder taletid og spørgsmål. Jeg går i gang med en politisk slutspurt fra min enmandshær,« siger Peter Brixtofte, der bebuder byger af spørgsmål og lovforslag.

I første omgang vil Brixtofte stille forslag, som skal gøre det lettere for kommunerne at få økonomien til at hænge sammen - blandt andet med øget mulighed for at låne til investeringer.

Ud over den nye aktive politiske periode vil Peter Brixtofte ikke løfte sløret for sin politiske fremtid - herunder om han vil forsøge at blive genvalgt til Folketinget ved et kommende valg. Flere af de nyvalgte folketingsmedlemmer ligger relativt lavt målt i antallet af gange, de har været på talerstolen eller stillet spørgsmål til ministre. Det gælder dog ikke Enhedslistens 27-årige Pernille Rosenkrantz-Theil. Trods sin uerfarenhed topper hun. Tager hun aldrig ordet bare for at gøre det?

»Nej, aldrig. Jeg vil insistere på, at det nytter at tale om politik fra Folketingets talerstol, og jeg synes også, at det nogen gange lykkes at udstille regeringen,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil, der »lover« at fortsætte ordstrømmen.

I det hele taget er Enhedslistens medlemmer meget aktive, når det gælder om at tage ordet. Ivrige talere er også Keld Albrechtsen, Line Barfod og Søren Søndergaard. SF er med navne som Margrete Auken, Aage Frandsen, Jørn Jespersen og Ole Sohn også meget synlige. Pænt med i opløbet er dog også Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti og flere socialdemokrater, blandt andre tidligere trafikminister Jacob Buksti.

En anden måde at måle aktiviteten i Folketinget på er antallet af skriftlige spørgsmål til ministrene, de såkaldte paragraf 20-spørgsmål. Her tegner sig stort set samme billede: Pernille Rosenkrantz-Theil og Line Barfod er klart i spidsen. I perioden fra valget i november 2001 og frem til oktober 2002 stillede de 242 spørgsmål. På pladserne efter følger Peter Skaarup, Søren Søndergaard og Keld Albrechtsen.

Folketingets formand, Christian Mejdahl, som indtil for en måned siden var gruppeformand i Venstre, har selv indtil formandsvalget hørt til blandt de fåmælte i salen. Det gør i øvrigt også hans efterfølger som gruppeformand i Venstre, Erik Larsen. Mejdahl opfordrer kollegerne i Folketinget til at tænke sig om, før de bestiger talerstolen.

»Man har jo forskellige roller i Folketinget, og man kan ikke måle kvaliteten af arbejdet ved, hvor ofte man er på talerstolen. Det afgørende er jo, om man har noget relevant at sige eller spørge om,« siger Christian Mejdahl.

Formanden mener, at opgørelsen viser, at Enhedslisten er »flittige« og viser, at de har været dygtige til at præge livet på Christiansborg - trods partiets kun fire mandater.

niels.ditlev@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen