Campingvogn hitter

Frygten for terror og ønsket om fleksibilitet får danskerne til at købe campingvogne som aldrig før. Campingfolkets højborg ligger i området omkring Herning og Brande.

Flere og flere danskere vælger at spænde bilen for stue, køkken og badeværelse, når der skal holdes ferie.

Tal fra Danmarks Statistik viser således, at antallet af campingvogne i Danmark er steget med 20 procent siden 1993, så der i dag er indregistreret 113.338 rullende ferieboliger.

Campingbranchen melder desuden om en fremgang i salget af campingvogne på 17 procent i årets første måneder sammenlignet med samme tidspunkt i fjor. Det betyder ifølge Jytte Detlefsen, formand for Camping Branchen, at flere af de nye modeller er i restordre, så nogle købere først kan forvente at få deres nye vogn, når sommeren er ved at gå på hæld.

»Danskerne har fået øjnene op for campinglivets alsidighed. Uanset ferieform kan campingvognen dække behovet. Hvis børnene skal på fodboldskole i sommerferien, kan forældrene vælge at campere i nærheden og dermed være sammen med børnene om aftenen. Andre vælger at campere tæt på golfbaner eller storbyer,« siger Jytte Detlefsen, der mener, at det bliver sværere og sværere at få bekræftet fordommene om campinghabitter, dåseøl og blomstrede havestole. Hun henviser til, at udstyret til campingvognene er blevet mere sofistikeret, så f.eks. plastictallerkener og papkrus i mange tilfælde er røget ud.

»Campingferien er ikke forbeholdt en bestemt type danskere. Campister kan i dag findes i alle sociale klasser og i alle aldersgrupper. Men især børnefamilier og 50-60-årige, hvis børn er flyttet hjemmefra, camperer,« vurderer Jytte Detlefsen.

Jørgen Frøhlich, informationschef i Dansk Camping Union, regner med, at danske campingpladser i år får 14 millioner overnatninger. Han er ikke blind for, at terrorfrygten har en positiv effekt på campingbranchen.

»Mange får det dårligere og dårligere med at flyve. Det er trygt at sætte sig ind bag rattet og selv bestemme tempo og retning,« siger Jørgen Frøhlich, der medgiver, at campinglivet ikke for alvor fænger Øst for Storebælt.

Derimod viser tal fra Danmarks Statistik, at Danmarks campinghøjborg ligger i hjertet af Jylland. En klump af kommuner centreret omkring Herning og Brande har således de højeste koncentrationer af campingvogne pr. 1000 indbyggere i landet. Åskov kommune topper med en frekvens på 51, mens blot to ud af 1000 indbyggere i Frederiksberg kommune ejer en campingvogn.

Poul Fejer Christiansen, direktør for Campingrådet, er ikke overrasket over, at jyderne har langt flere campingvogne end sjællænderne. Sådan har det været i mange år.

»Der er mere tradition for campingferie blandt jyder. Når man vokser op i en familie, der tager på campingferie, køber man oftere campingvogn som voksen,« siger direktøren.

Han forklarer den særligt høje koncentration af campingvogne i området omkring Herning og Brande med, at campister ofte søger mod vand.

»Midtjyderne bor i sagens natur ikke så tæt på vandet, så når de har fri, vil de gerne ud til kysten. Og så er det rart med et mobilt soveværelse,« siger Poul Fejer Christiansen.

lisbet.bjerre@jp.dk

martin.johansen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen