Konservativ kritik af Fogh

Det Konservative Folkeparti er forbløffet over, at statsministeren har godkendt et TV-program med fortrolig samtale. Tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) vurderer, at den diplomatiske skade ikke kan repareres.

Regeringspartierne er nu kastet ud i interne stridigheder om TV-optagelserne af fortrolige samtaler mellem den konservative udenrigsminister Per Stig Møller og statsminister Anders Fogh Rasmussen fra Venstre.

Det sker, efter at programmet "Fogh bag facaden" har kastet Danmark ud i diplomatiske forviklinger med Tyskland, fordi de optagede samtaler afslører hemmelige forhandlingsoplæg fra den tyske regering om Tyrkiets optagelse i EU.

Den politiske ordfører for de konservative, Pia Christmas-Møller, vurderer, at sagen er meget principiel.

»Jeg er dybt forbløffet over hele forløbet. Jeg ser problemfyldte perspektiver, som regeringen bør overveje med hensyn til den nye åbenhed. Ikke mindst, fordi andre lande er involveret,« siger Pia Christmas-Møller, der lørdag blev forelagt sagen efter en udlandsrejse.

Den øgede åbenhed

Formanden for den konservative folketingsgruppe, Knud Erik Kirkegaard, er »noget mystificeret« over håndteringen.

»Jeg står uforstående over for, at der er givet grønt lys for TT-programmet - uden at der er taget kontakt til Udenrigsministeriet. Det tyder på, at sagen ikke er håndteret specielt hensigtsmæssigt,« siger han.

De konservative er samtidig oprørte over, at statsministeren i forbindelse med nogle af optagelserne angiveligt var udstyret med en skjult mikrofon, oplyser konservative kilder på Christiansborg.

Anders Fogh Rasmussen afviste kritikken på et pressemøde fredag. Han argumenterede med, at et moderne demokrati indebærer øget åbenhed om den politiske proces. Lørdag oplyste statsministerens pressechef, Michael Kristiansen, at statsministeren ikke har yderligere kommentarer til sagen. Pressechefen afviste samtidig, at statsministeren under de kritiserede klip bar en skjult mikrofon:

»Statsministeren havde ikke en såkaldt mikroport på. Lyden i de omtalte klip blev optaget via en mikrofon på kameraet.«

»Udsøgt fornærmelse«

Den tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen fra de radikale hæfter sig ved, at statsministeren personligt har godkendt udsendelsen.

»Det forfærdelige er, at statsministeren udtrykkeligt har godkendt programmet til udsendelse. Det er altså med vilje, at tyskerne bliver hængt ud. Det er i strid med alle gode spilleregler og en udsøgt fornærmelse, som ingen i noget udenrigsministerium i verden kan forstå. Normalt kan regibemærkninger godt "slippe ud" ved et uheld, men det er desværre ikke tilfældet her,« siger Niels Helveg Petersen.

Han vurderer, at sagen ikke vil få umiddelbare konsekvenser for forholdet til Tyskland, da sagen netop er så pinlig for den tyske regering, at den blot vil forsøge at dæmpe den ned. Men intet vil kunne reparere affæren.

»Det ville klæde statsministeren, hvis han erkendte, at det var en smutter. Men der er tale om tillidsbrud, og da man ikke kan have 90 procents tillid, står det ikke til at redde,« mener Niels Helveg Petersen.

Han fornemmer, at Anders Fogh Rasmussen er blevet forblindet af sit succesfyldte formandskab:

»Der er to lovmæssigheder, som er gældende: Vand løber nedad, og magt stiger til hovedet.«

Store avisoverskrifter

I programmet, der allerede har været vist på svensk TV under titlen "Det som Göran Persson inte så", er der klip af ordvekslinger mellem de danske ministre, som afslører, at den tyske udenrigsminister Joschka Fischer angiveligt har sagt, at Tyrkiet aldrig kan blive medlem af EU.

Det har givet anledning til vrede i såvel Tyskland som Tyrkiet, hvor dagbladene tidligere på ugen fandt de helt store overskrifter frem. En anden sekvens i filmen afslører, at Anders Fogh Rasmussen efter en samtale med USA's præsident George W. Bush afviser at følge hans råd med ordene:

»Hvis jeg hver eneste gang, en eller anden ringede, bare rettede ind, kunne det jo ikke gå. De kan jo ikke tro, at vi lystrer hvert eneste vink - trods alt.«

Statsministeriets departementschef Nils Bernstein har stået for kontakten til tilrettelæggeren af programmet, Christoffer Guldbrandsen fra Danmarks Radio, som oplyser, at statsministeren selv har set udsendelsen igennem.

Ifølge aftalen kunne Statsministeriet tage fortrolige ting om fremmede magter ud af udsendelsen, ligesom embedsmænd kunne bede sig fri for at deltage i filmen.

Udenrigsministeren har oplyst, at han aldrig har set udsendelsen, som Danmarks Radio har programsat til 22. april.

mikkel.thastum@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen