Højsæson for menneskelyn

En usædvanlig tør vinter har givet perfekte betingelser for dannelsen af statisk elektricitet.

»Av for...«

Usædvanligt mange danskere er den seneste tid blevet afstraffet, når de er steget ud af bilen, har åbnet for vandhanen eller kysset kæresten.

Den megen østenvind de seneste måneder har nemlig givet optimale betingelser for elektrisk opladning af de vinterblege kroppe. Afladningen sker i form af et minilyn, der garanterer en kortvarig, men til gengæld overrumplende smerte for den eller de involverede.

Klimatolog John Cappelen fra DMI:

Koldt og tørt vejr

»Når det er meget tørt, laver man megen statisk elektricitet. Denne vinter har været præget af østenvind og dermed koldt og tørt vejr fra det store kontinent. Alle vintermånederne har været koldere end normalt. Det giver perfekte betingelser for den statiske elektricitet.«

Jesper Jerrild, der er udviklingsingeniør hos DEFU, Dansk Elforsynings Forskning og Udvikling, forklarer, at stødet fra statisk elektricitet kan sammenlignes med et lyn.

»I begge tilfælde sker en opladning, der bliver neutraliseret i en gnist. Heldigvis er lynet fra den statiske elektricitet i meget mindre skala, selv om spændingen kan være på tusinder af volt,« siger Jesper Jerrild.

Bilen får stød

Opladningen sker normalt, når to flader gnides mod hinanden. Det kan være en bluse, der trækkes over hovedet, eller bukserne, der gnides mod sædet, når føreren træder ud af bilen.

Ifølge Jesper Jerrild vil fugtige flader normalt kunne aflede elektriciteten, men når det er meget tørt, nedsættes denne funktion, og dermed er der basis for ladningsophobninger.

»De fleste tror, at de får stød af bilen, når de træder ud, rører ved chassis'et og får et svirp over fingrene. Men det er faktisk personen, der aflader sig selv til bilen, og altså bilen, der får stød,« forklarer Jesper jerrild, der i øvrigt vurderer, at stødet fra statisk elektricitet er ganske ufarligt.

martin.johansen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen