Annonce
Indland

Psykologens råd: Lad manden være

Kvinder blander sig alt for meget i mandens påklædning og udseende, og det skal de holde op med. Parforholdet lider under, at yngelplejen fra børnene indbefatter manden, mener psykolog.

»Så sent som i går kom en mand ind sammen med sin kæreste. Han skulle købe en T-shirt og gik ned i prøverummet med den. Kæresten syntes imidlertid også, at han trængte til nye bukser, så alt mens manden forblev nede i prøverummet under hele seancen og aldrig kom frem fra forhænget, så løb kæresten rundt og fandt det tøj til ham, som hun kunne lide. Da han forlod forretningen, var det med en T-shirt og to par bukser,« fortæller Jane Weis, butikschef for de to Part Two og Jackpot/Cottonfield forretninger i gågaderne i Odense centrum.

En slags omsorg

Eksemplet er ikke enestående. Langt de fleste mænd har enten kone eller kæreste med, når de skal købe tøj, fortæller Jane Weis, der spontant tolker det som "en slags omsorg".

Og det falder fint i tråd med den forklaring, som cand. psych. Sanne Neergaard giver på fænomenet. For kvinderne dyrker yngelplejen.

»Dette er jo en historie om manden, der er i byen med sin mor. Det pirrer kvinden at få det, som hun vil, men det er en farlig leg. For er manden først skubbet helt op i en krog og klædt på, så foragter hun ham. Men det ligger nu engang dybt i kvinderne at lade yngelplejen for børnene omfatte manden. Hvis manden har sukkersyge, kan du også være forvisset om, at kvinden går i gang med selv at spise diætmad. Sådan er det bare, men det er vigtigt at blande sig udenom for ikke at tabe respekten for ægtefællen eller partneren,« siger Sanne Neergaard.

I USA udkom bogen "The Surrendered Wife" for godt et år siden med fine salgstal. Her argumenterer forfatteren Laura Doyle for, at kvinder skal opgive den direkte og indirekte kontrol af manden og i stedet bakke ham ubetinget op. Så bliver han gladere, hun bliver mere afslappet og tilfreds, og parret genfinder intimiteten og passionen. Kvinden skal undlade at blande sig eller hjælpe til med det, der dybest set ikke vedrører hende, og som det voksne mandfolk i sagens natur sagtens selv kan klare.

Lektor Jens Hougaard, der beskæftiger sig med kærlighed i sin forskning ved Nordisk Institut på Aarhus Universitet, kan imidlertid også se positive takter i kvindernes omsorg:

Gang i parforholdet

»Hvis en kæreste på en god måde siger: Nu skal du s'gu til at kvikke dig lidt op, du kan ikke gå rundt og slaske i det træningstøj hele dagen, så skal det ses som et forsøg på at sætte lidt gang i parforholdet igen, at man vil forholdet og gerne vil opleve noget mere sammen med partneren igen. Omvendt mener jeg absolut ikke, det behøver at være noget negativt at se lidt hænget ud. Tværtimod ser jeg det som en utrolig frihed, at man kan gøre, hvad man vil sammen med sin kæreste. Der er en stor tryghed i, at man ikke behøver klæde om, som skulle man til sølvbryllup, hver gang man skal ud. Hvis der bliver stor krise over, at de gamle lange underhylere bliver fundet frem, så er det tegn på, at der er noget andet og dybere galt i forholdet, som intet har med tøj og udseende at gøre, men som man får afløb for ved at brokke sig over udseendet,« ræsonnerer han.

Når mænd prøver at påvirke deres kones eller kærestes udseende - hvilket 26 pct. af dem gør ifølge en PLS Rambøll undersøgelse - så er det ikke som hos kvinderne udtryk for et yngelpleje-motiv, men fordi kvinden er mandens prestigeobjekt, som han kan smykke sig med overfor andre, vurderer Sanne Neergaard.

kirsten.elley@jp.dk

lotte.jahnsen@jp.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her