Loft over ejendomsværdiskat

Oppositionen beskylder regeringen for at favorisere de rige på bekostning af almindelige bolig-ejere.

Landets boligejere kan i kroner og øre ikke komme til at betale mere i ejendomsværdiskat, end de gør i år. Det er er konsekvensen af det forslag, som skatteminister Svend Erik Hovmand (V) i går fik flertal for som en del af regeringens højt profilerede skattestop. Kun Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti kunne stemme for, de øvrige partier mener, at loftet kommer til at virke uretfærdigt og favoriserer de mest velhavende.

Alle boligejere betaler ejendomsværdiskat til staten i forhold til, hvad deres hus er vurderet til. Hvis huset er vurderet til mindre end tre mio. kr. er ejendomsværdiskatten en procent af vurderingen - derefter stiger den gradvist. For boligejere, der har købt før 1998, er ejendomsværdiskatten dog kun 0,8 procent.

Favoriserer nogle

Oppositionen mener, at regeringen med loftet favoriserer de boligejere, som i dag har en bolig, der reelt er mere værd end den offentlige vurdering og som vil stige i salgsværdi de kommende år. Modsat rammer forslaget - ifølge oppositionen - de boligejere, hvor vurderingen i dag er højere end salgsværdien og hvor der ikke er udsigt til stigninger.

En skævvridning

»Med forslaget sker en skævvridning og en klar favorisering af de dyre ejendomme i hovedstadsområdet og i Nordsjælland. Alle jævne almindelige husejere betaler prisen,« sagde Socialdemokratiets skatteordfører Jens Peter Vernersen, da Folketinget i går tredjebehandlede skatteministsterens forslag om loft over ejendomsværdiskatten.

Ordførerne fra oppositionen henviste også til, at forslaget betyder, at ejendomsværdiskatten ikke vil stige, selv om boligejeren vælger at modernisere ejendommmen - derimod stiger den, hvis man vælger at bygge til.

Den radikale ordfører Anders Samuelsen afviste loftet med den begrundelse, at hvis der skal være råd til at sænke skatten på arbejde, så er det netop ved at lade skatterne på ejendomme stige. Derfor kaldte han forslaget "tåbeligt".

Men både skatteminister Svend Erik Hovmand og Venstres skatteordfører Peter Christensen afviste kritikken. Svend Erik Hovmand sagde, at man skulle »have lov til at glæde sig på denne dag« over at ejendomsværdiskatten nu ikke længere må stige. Peter Christensen tilbageviste også den konkrete kritik fra oppositionen..

»Der er ikke tale om, at nogle boligejere farvoriseres. Ingen skal betale mere i ejendomsværdiskat - det gælder for alle boligejere,« sagde han.

Svarede ikke direkte

Han forsøgte flere gange at få den socialdemokratiske ordfører Jens Peter Vernersen til at sige, om Socialdemokratiet vil ophæve loftet og lade ejendomsværdiskatten stige, hvis de kommer til magten. Det svarede Jens Peter Vernersen ikke direkte på, hvorimod den radikale Anders Samuelsen slog fast, at de radikale vil arbejde for at få loftet ophævet. Det samme sagde Ole. M. Nielsen fra Kristeligt Folkeparti, som kaldte ejendomsværdiskatten for "en god skat".

Det er uvist, hvor mange penge staten går glip af ved at lægge loft over ejendomsværdiskatten. Beregninger fra regeringen viser, at hvis boligpriserne fortsætter med at stige med den takt, vi har set de senere år, vil tabet bliver mellem 200 og 300 millioner kr.

niels.ditlev@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.