Annonce
Indland

Afsked med pomp og pragt

Forsvarsminister Svend Aage Jensby var som forsvarsordfører inviteret med, da forsvaret med pomp og pragt tog afsked med forsvarschef Jørgen Lyng i 1996. Han afviser, at han allerede dengang burde have set kritisk på de store afskedsceremonier.

Forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) stillede ikke spørgsmålstegn ved udgifterne til et storstilet og pompøst afskedsarrangement, da han som forsvarsordfører for Venstre personligt var inviteret med til at fejre, at Forsvarskommandoen med pomp og pragt tog afsked med general Jørgen Lyng den 29. marts 1996.

Festlighederne foregik efter stort set samme model som det nu aflyste arrangement for forsvarschef Christian Hvidt.

Svend Aage Jensby stod sammen med resten af forsvarsudvalget på gæstelisten, der blandt andet også talte daværende forsvarsminister Hans Hækkerup (S), den konservative Anne Birgitte Lundholt, skibsredder Mærsk McKinney Møller og den tidligere konservative forsvarsminister, Hans Engell - nu chefredaktør på Ekstra Bladet, der i en række artikler har beskyldt forsvaret for ødselhed.

Som forsvarsordfører havde Svend Aage Jensby allerede dengang mulighed for at kræve, at der blev sat en stopper for eller lagt en dæmper på de pompøse og traditionsrige afskedsarrangementer for landets forsvarschefer. Men Svend Aage Jensby afviser, at han allerede i 1996 burde have set kritisk på udgifterne.

Tiderne skifter

»Tiderne skifter, og skikke kan eventuelt trænge til mindre justeringer. Som forsvarspolitisk ordfører i 1996 var jeg ude af stand til at vide, hvad sådan et arrangement ville koste. Herudover er der siden kommet en ny regering. Det må man affinde sig med,« siger Svend Aage Jensby.

Han deltog ikke selv i general Lyngs afskedsfest, selv om han var inviteret.

Svend Aage Jensby og flere forsvarsordførere fra Christiansborg havde i sidste uge travlt med at lægge afstand til Hvidts afskedsceremoni, men i 1996 var der ingen, der råbte op og krævede redegørelser, da de samlede danske væbnede styrker med skibe, F-16 jagerfly, kanoner og hesteeskadroner tog afsked med general Lyng.

Salut og eskadre

Markeringen begyndte den gang ved Amaliehaven nær Langelinie i København, hvor Jørgen Lyng blev afhentet af inspektionsskibet "Vædderen". På dets sejlads mod Vedbæk lød der salut fra batteriet "Sixtus", og en eskadre af flådens skibe gjorde honnør. Foran Forsvarskommandoens bygninger spillede Garderhusarregimentets hesteeskadron for, da de godt 600 gæster ankom til reception.

Derpå fulgte en kanonsalut. To F-16 jagerfly fløj i lav højde forbi, og en Sikorski-redningshelikopter med jægersoldater fløj ind over plænen.

Forsvarschefen aflyste i sidste uge alle arrangementer efter, at Ekstra Bladet på baggrund af udokumenterede oplysninger skrev, at afskedsparaden ville koste 40 mio. kr.

Forsvarskommandoen fremlagde lørdag i Jyllands-Posten beregninger, der viser, at ekstraudgiften ville være 300.000 kr. Samtidig rettede Christian Hvidt en usædvanlig skarp anklage mod Svend Aage Jensby for at have snigløbet forsvarschefen og for at have stukket en kniv i ryggen på ham ved at tage afstand fra det planlagte arrangement uden at undersøge sagen på forhånd.

Striden er foreløbig endt med, at forsvarschefen nu også har meldt afbud til forsvarsministerens officielle afskedsmiddag på Marienborg 30. juli.

jesper.kongstad@jp.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Med luksusliner gennem Norges vilde kystlandskaber
Krydstogter kan noget helt specielt, hvis man gerne vil opleve flere feriedestinationer på én gang. Men med Silver Spirit bliver den vanedannende gode mad og det meget høje serviceniveau også en del af oplevelsen. 
Se flere
Biler
Legendarisk Jeep kører ind i fremtiden
Jeep Wrangler har stort set ikke ændret sig siden slutningen af 1980’erne, men næste år kommer klassikeren i en ny udgave. Essen er stadig den gamle Jeep tilsat mere komfort og et design med glimt i øjet. 
Se flere
Spånplade: Hele Danmark arbejder for Kronospan
Når danskerne afleverer træ på den lokale genbrugsstation, arbejder de for Kronospan i Pindstrup, der fabrikerer spånplader til bl.a. køkkener, skriveborde og gulve. For når Kronospan fremstiller spånplader, er 75 procent af træet genbrugstræ, hvor rigtig meget af det stammer fra landets genbrugsstationer. Der er penge i genbrug – en omsætning på ca. 500 mio. kr. årligt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her