Kritik af gratis arbejdskraft

Formanden for Folketingets Udenrigsudvalg, Jann Sjursen (KrF) mener, at der bør laves retningslinjer for studerende, der arbejder gratis og fylder huller på danske ambassader.

Det er ikke acceptabelt, at den danske udenrigstjeneste og ambassaderne bruger gratis arbejdskraft fra unge studerende til at fylde huller i vagtplanerne under spidsbelastningsperioder fremfor at benytte fastansatte medarbejdere.

Det mener formanden for Folketingets udenrigsudvalg, Jann Sjursen (KrF), efter at Jyllands-Posten for nylig kunne berette om, hvordan studerende reelt fungerer som gratis arbejdskraft, når de tager på de eftertragtede praktikophold i den danske udenrigstjeneste. For eksempel øger den danske ambassade i Bruxelles antallet af praktikanter fra tre til 26, når det danske EU-formandskab træder i kraft til sommer.

»Hvis Udenrigsministeriet og ambassaderne skruer op og ned for bemandingen alt efter behov, og det er praktikanterne, som udgør den buffer, der sikrer, at man for eksempel kan varetage opgaven under EU-formandsskabet, så tyder det på, at der er noget galt,« siger Jann Sjursen.

De studerendes organisation under DJØF, Stud. Samf., har kritiseret, at mange studerende arbejder på fuld tid på ambassader og konsulater uden at få løn. Ofte er statens uddannelsesstøtte (SU) de eneste penge til at dække udlandsopholdet for de unge, og i andre tilfælde kan de studerende end ikke få deres SU med. Studenterorganisationen mener, at ambassaderne i dag regner de studerendes arbejdskraft som en selvfølge og en fast og uundværlig del af bemandingen, og DJØF kritiserer, at Udenrigsministeriet end ikke har et sæt fælles retningslinjer for praktikanter.

Oplæringstid

Jann Sjursen vil ikke på det nuværende grundlag tage stilling til, om det er rimeligt, at praktikanter arbejder gratis eller på SU under de frivillige udlandsophold. De studerende står i kø og slås for at få en praktikplads i Udenrigstjenesten, der kan lyse op på et CV til en senere jobansøgning.

»Praktikanterne yder et stykke arbejde, men det koster jo også penge for Udenrigsministeriet at stille faciliteter til rådighed for de studerende. Samtidig er der en vis oplæringsperiode for praktikanterne,« siger han.

Nogle ambassader giver også et boligtilskud eller transporthjælp til de studerende.

»Men der burde være nogen retningslinjer for de studerendes arbejde på ambassaderne. Det ville være ret og rimeligt,« siger Jann Sjursen.

Han vil nu drøfte problemerne med medlemmerne af Udenrigsudvalget for at finde ud af, om man skal tage sagen op over for udenrigsminister Per Stig Møller (K).

jesper.kongstad@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen