Dansk hjælp til ambulancekørsel i Mellemøsten

I et forsøg på at forhindre fortsatte dødsfald ved israelske vejspærringer og checkpoints, har danske kirker og Folkekirkens Nødhjælp sendt otte personer til Israel og de palæstinensiske områder, hvor de skal ledsage ambulancer i området.

De seks danskere og to islændinge får til opgave, som uvildige ledsagere, at hjælpe med til, at ambulancer kommer til et hospital i Østjerusalem med så få forsinkelser som muligt, skriver webavisen Arabic.News.com.

Det israelske militærs tilbageholdelse af ambulancer ved checkpoints i de palæstinensiske områder har under de seneste 17 måneders uroligheder i regionen forårsaget, at adskillige mennesker er døde. En række gravide kvinder har ligeledes, som følge af standsninger af ambulancer, måttet føde ved israelske vejspærringer og checkpoints.

Søndag bød på endnu en situation, hvor ambulancer blev lagt hindringer i vejen. En palæstinensisk mand blev skudt af israelsk militær ved en Karni-grænseovergangen mellem Israel og Gaza-striben. Palæstinensiske ambulancer, der søgte at nå frem til manden, blev nægtet dette af israelske soldater.

Med de civile ledsagere, der i visse tilfælde selv skal sidde bag rattet i ambulancerne, håber Folkekirkens Nødhjælp, at antallet af sådanne episoder i fremtiden vil blive nedbragt.

Folkekirkens Nødhjælp oplyser i en pressemeddelelse, at fire af de otte civile ledsagere er medicinstuderende.

- Ledsagerne skal - i samarbejde med ledsagere fra andre kirker og internationale kirkelige organisationer - sidde med i ambulancer og deltage i mobile sundhedsteams for at fremme, at syge palæstinensere og palæstinensisk sundhedspersonale kan passere de israelske militærposter, oplyser Folkekirkens Nødhjælp.

Andre ledsagere tilknyttes lokale kirkers kirkelige og sociale arbejde og vil bl.a. overvære ikke-voldelige demonstrationer mod den israelske besættelse. Desuden skal ledsagerne registrere og rapportere både israelske og palæstinensiske krænkelser af de internationale menneskerettighedskonventioner.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen