Kritik af gaven til sygehusene

Regeringens sygehusgave på 1,5 mia. kr. til amterne for at afskaffe ventelisterne favoriserer de amter, der hidtil har leveret den ringeste produktivitet.

Ifølge Amtsrådsforeningens adm. direktør, Otto Larsen, gør modellen for, hvordan pengene fordeles, det lettest for de amter, der har sovet i timen.

»Man belønner merproduktion, og det betyder, at amter som f.eks. Vejle Amt, der næsten ikke har nogen ventelister, nærmest skal ud og finde patienter for at få del i pengene. Man belønner med andre ord de amter, der har snorksovet i timen, fordi de får langt lettere ved at opnå en merproduktion,« siger Otto Larsen.

Opmærksomhed

Samtidig advarer amterne mod, at ventelister og kirurgiske operationer løber med al opmærksomheden på bekostning af medicinske patienter og andre områder inden for sygehusene.

En lang række amtspolitikere gik således på talerstolen på Amtsrådsforeningens generalforsamling i Kolding i går, hvor de kritiserede regeringen for ensidigt at fokusere på ventelister og operationer.

»Der er tale om en meget ensidig satsning på nedbringelse af nogle ventelister, hvor ældre medicinske patienter i stedet bliver ladt i stikken, fordi de ikke er så gode til at råbe op. Men regeringen mener jo nok, at der er større politisk gevinst i ventelisterne,« sagde amtsborgmester Orla Hav (S) fra Nordjyllands Amt, der blandt andet blev bakket op sin partifælle i Århus Amt, amtsborgmester Johannes Flensted-Jensen.

»Regeringen kræver den øgede produktivitet direkte anvendt til nedbringelse af ventelisterne, men det er vi ikke enige i. Der er nemlig også behov for en ekstra indsats til forbedring af service og kvalitet inden for resten af sundhedsområdet,« mente Flensted-Jensen.

Selv om den afgående formand, Kresten Philipsen (V), i store dele af sin beretning havde været kritisk over for regeringen, var det bemærkelsesværdigt, at stort set ingen Venstre-politikere var på talerstolen.

Uretfærdigt

Kun Vejle Amts amtsborgmester, Otto Herskind Jørgensen (V), fandt det »urimeligt og uretfærdigt« at regeringen ikke blev kvitteret for at interessere sig for sygehusenes problemer.

På et pressemøde umiddelbart efter generalforsamlingen undrede den nye formand, Kristian Ebbensgaard (V), sig da også over fraværet af borgerlige politikere på talerstolen.

»Men det skal nok blive bedre til næste år,« sagde Ebbensgaard, mens andre politikere ikke er i tvivl om, at især Venstre-politikerne har valgt at tie med kritiske indlæg for ikke at skade den nye regering.

Kristian Ebbensgaard mente til gengæld, at tiden er kommet til at gøre reklame for amterne i stedet for at tale om regeringen.

Bedre end sit rygte

»Og det er i virkeligheden ikke så svært. For amterne gør det generelt godt, og det danske sygehusvæsen er langt bedre end sit rygte,« sagde Ebbensgaard, der håber på at kunne forhandle sig frem til en så økonomisk stærk aftale med regeringen, at de mange løfter kan overholdes.

»Men der skal være dækning i aftalen. Vi kan jo ikke få vandet til at løbe opad,« lød det fra den nye formand.

axel.andersen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen