Universiteterne er klar til reformer

Formanden for universiteternes Rektor Kollegium, Henrik Toft Jensen, mener ikke, at man kan bestemme, hvilket studium de studerende skal vælge, men han er tilfreds med den måde, regeringen har taget universiteterne med på råd.

For øjeblikket turnerer videnskabsminister Helge Sander (V) rundt til landets 11 universiteter. Han har allerede aflagt besøg hos Aalborg og Københavns Universitet og regner med at nå omkring de ni øvrige i den kommende tid. Ministeren ønsker at høre de enkelte universiteter om deres særlige behov i forbindelse med de gennemgribende ændringer, de står overfor. Indtil videre vækker det stor tilfredshed blandt rektorerne, at de bliver taget med på råd.

»Ministeren lytter meget, og det er vi tilfredse med,« siger formanden for Universiteternes Rektorkollegium, Henrik Toft Jensen.

Han fremhæver, at landets universiteter er meget forskellige og derfor har specifikke ønsker, når regeringen indleder massive reformer for universiteterne.

Eksterne medlemmer

Ledelserne skal have eksterne medlemmer, institutionerne skal være selvejende, og de skal i højere grad til at administrere deres egen økonomi. Desuden skal uddannelserne ændres, og de studerende skal lokkes hen mod de uddannelser, som erhvervslivet desperat har brug for.

Men Henrik Toft Jensen tror ikke på, at det hjælper at dirigere de unge.

»Det er en vanskelig opgave, for de unge bestemmer selv, og det kan ikke nytte at bestemme for dem. Men vi kan gøre uddannelserne mere anvendelige, når arbejdsmarkedet har problemer med at opsuge dem, og vi kan rådgive om flere kombinationsmuligheder,« siger han.

Han nævner som eksempel, at man som historiestuderende kan supplere med IT eller erhvervsøkonomiske fag og på den måde gøre sin uddannelse mere attraktiv.

Gennem de seneste år har specielt humaniorafagene været populære, mens de naturvidenskabelige og tekniske fag har set sig forbigået, når de kommende studerende skulle vælge retning. Men historikere og arkæologer har haft vanskeligt ved at finde job, mens dataloger er gået som smurt.

Forskellig holdning

I spørgsmålet om eksterne ledelser understreger Henrik Toft Jensen, at holdningen blandt de forskellige universiteter er meget forskellig. Til gengæld er der bred enighed om, at universiteterne ønsker at blive selvejende.

»Problemet er i dag, at universiteterne skal tage ansvar for ting, de ikke har kompetence til beslutte. For eksempel skal vi omkring ministeriet, hvis vi vil udbyde en ny uddannelse. Men for at blive reelt selvejende skal vi tilføres en kapital på omkring 100 mia. kroner, hvis vi skal kunne leve af renteafkastet, så vi venter spændt,« siger Henrik Toft Jensen.

Han håber, at regeringen fortsat vil lytte til universiteternes ønsker i forbindelse med omlægningerne.

»Samtidig skal universiteterne spille positivt med. Vi skal være indstillet på at foretage de løbende fornyelser, som et videnssamfund kræver,« siger han.

lars.pedersen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen