Ny KL-formand: Hold Farum uden for skattestop

Ejgil W. Rasmussen (V) vil finde det utåleligt, hvis en forventet skattestigning i Farum kan påvirke resten af kommunernes skattestop.

Den nye formand for de 273 kommuner i KL, Ejgil W. Rasmussen (V), forventer, at en sandsynlig større skattestigning i Farum Kommune bliver holdt uden for regnskabet, når kommunerne samlet set skal levere et skattestop.

På et pressemøde umiddelbart efter, at et flertal i KL's bestyrelse som ventet havde peget på ham som ny formand i stedet for socialdemokraten Anker Boye, sagde Ejgil W. Rasmussen, at Farum er en så speciel sag, at den bør holdes uden for det endelige resultat.

»Jeg ville i hvert fald finde det ganske utåleligt, hvis Farum talte med, og det tror jeg faktisk, at finansminister Thor Pedersen (V) har forståelse for,« lød det fra den nye formand, der ser frem til endog meget vanskelige økonomiske forhandlinger med regeringen i juni.

Straffes økonomisk

»Regeringen har ikke lagt skjul på, at kommunerne bliver straffet økonomisk, hvis f.eks. skattestoppet ikke overholdes, og derfor må vi appellere meget intenst til hver enkelt kommunes ansvar i denne sag. Omvendt vil vi i forhandlingerne med regeringen også kræve, at den overholder løfter om regelforenkling og giver os de nødvendige redskaber til at magte de mange opgaver,« sagde Ejgil W. Rasmussen.

På andendagen af KL's delegeretmøde i Aalborg Kongres Center fortsatte kritikken af regeringen.

En lang række borgmestre, rådmænd og byrådsmedlemmer gik på talerstolen og kritiserede den borgerlige regering og i særdeleshed den tilstedeværende indenrigs- og sundhedsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), for at indskrænke det kommunale selvstyre og for trusler om kollektiv økonomisk afstraffelse af kommunerne, hvis de ikke overholder skattestop og de kommende års beskedne vækstramme.

»Vi siger ja til dialog, men KL's bestyrelse bør markere sig hurtigt og sætte grænser i forhold til regeringen,« sagde Haderslevs socialdemokratiske borgmester, Jens Chr. Gjesing, mens Vejles SF-borgmester, Flemming Christensen karakteriserede regeringens trusler som »revolverpolitik.«

Frihed under ansvar

»Overordnet set går Venstre ind for frihed under ansvar. Blot ikke når det gælder kommunernes økonomi. Regeringen respekterer simpelthen ikke det kommunale selvstyre, og jeg har svært ved at forestille mig, at man kan lave økonomiske aftaler under disse betingelser,« sagde han.

Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen tager kritikken afslappet og siger, at det er helt normalt, at en regering får verbale hug på et KL-delegeretmøde. Men kritikken kalder han »forvrøvlet.«

»Vi er ikke centralister og står om nogen for at værne om det kommunale selvstyre. Vi kræver blot respekt for indgåede aftaler, og det er der vel ikke noget underligt i. Vi har da ikke lyst til at sende en kollektiv regning til kommunerne, men man skal jo heller ikke lave aftaler, med mindre man tror på, at man kan overholde dem,« siger indenrigs- og sundhedsministeren til Jyllands-Posten.

axel.andersen@jp.dk

michael.schrøder@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen