Stramninger over for indvandrere slår igennem
Danmarks stramme kurs over for familiesammenføringer slår nu stærkt igennem.
Den tidligere regerings stramninger betyder allerede nu et stort antal afvisninger, og den nye regering kommer med endnu flere stramninger senere på året.
I juni 2000 strammede SR-regeringen reglerne med de såkaldte tilknytningskrav, boligkrav og alderskrav.
Udlændingestyrelsen kunne fra da af give afslag med den begrundelse, at parret, som ønskede familiesammenføring, havde for ringe tilknytning til Danmark. I andet halvår af 2000 blev der givet 27 afslag.
Men det var vokset til 255 i hele 2001.
På tilsvarende måde gav Udlændingestyrelsen i anden halvdel af 2000 afslag til 230 personer, der ikke havde en passende bolig til rådighed. Tallet voksede til 451 afslag i fjor.
Endelig gav Udlændingestyrelsen i anden halvdel af 2000 et enkelt afslag med den begrundelse, at det så ud til at være et tvangsægteskab. I fjor var antallet af afslag med denne begrundelse ni.
Øget sagsbehandling
Når afslagene med begrundelse i tilknytningskravet er vokset så meget fra 2000 til 2001, kan det ifølge kontorchef Jens Berg fra Udlændingestyrelsen skyldes en længere sagsbehandlingstid.
»En sag om tilknytningskravet kræver en meget personorienteret vurdering og gennemgangen af en række individuelle forhold, som typisk tager længere tid at gennemføre end eksempelvis en sag om boligkravet, der er langt mere konkret at afgøre,« siger Jens Berg.
Internationale sammenligninger viser, at Danmark - når det lige præcis gælder familiesammenføring - har nogle af de strammeste regler i EU.
Men regeringen har nye stramninger undervejs.
I fremtiden vil reglerne om tilknytning, passende bolig og kravet om dokumentation af forhold, der ikke er baseret på tvang, ikke kun komme til at gælde flygtninge og indvandrere, men også danske statsborgere. Dertil kommer, at regeringen vil fjerne retskravet for familiesammenføring for indvandrere - men dog ikke for flygtninge.