Rapport: Politiet sjusker med beviser

En mængde sager bliver henlagt, og forbrydere undgår at blive dømt, fordi politiets bevismateriale er så sjusket og fejlbehæftet, at det ikke kan holde i retten. Det er en katastrofe, siger politichef.

Der er fejl og mangler i hver fjerde politirapport, og politifolk laver for mange mangelfulde afhøringer og gerningsstedsundersøgelser. Det betyder, at anklagemyndigheden må opgive en række sager, fordi bevismaterialet ikke er godt nok.

Det viser en omfattende intern undersøgelse af 1500 sager, som Københavns Politi har foretaget.

»Det sker for ofte, at vi må opgive en sag, fordi den er for rodet eller sjusket. Og det er ikke, fordi der ikke er en sag. Vi har simpelthen bare ikke gjort det godt nok,« siger chefkriminalinspektør Per Larsen, Københavns Politi.

Resultatet er, at forbrydere ikke bliver retsforfulgt eller dømt, fordi politiets materiale ikke kan holde i retten.

»Det er et problem for vores troværdighed. Hvis der på grund af fejl kan rejses alvorlig tvivl om rigtigheden af det, der står i en politirapport, vil vi være tilbøjelige til at opgive sagen,« siger politianklager Michael Jørgensen fra Københavns Politi.

Undersøgelsen dokumenterer, at hver fjerde gang en politimand optager første rapport i en sag, taster han fejl ind i EDB-systemet. Afhøringerne er for ofte sløsede og gerningsstedsundersøgelserne for ofte mangelfulde. Derudover lider arbejdet under politifolkenes mangel på viden om reglerne i retsplejeloven og forskrifter og cirkulærer fra Rigsadvokaten.

»Det er lidt af en katastrofe, for de fejlagtige oplysninger, der kan indlede en sag, ryger med hele vejen i sagsforløbet. Og det resulterer i fejlbehæftede analyser og statistikker, der danner baggrund for politiets indsatsområder,« siger Per Larsen.

EDB-problemer

Det er ofte i sager, hvor befolkningen har direkte kontakt med politiet, at det går galt. Det vil sige indbrud, biltyverier og simpel vold.

Konklusionerne i undersøgelsen gælder ikke kun politiet i hovedstaden. Fejlene skyldes nemlig blandt andet det landsdækkende EDB-system, POL-SAS, der ifølge undersøgelsen er for lidt brugervenligt.

»Problemerne bør kunne løses både ved ekstra mandskab, efteruddannelse og et mere brugervenligt EDB-system,« siger Per Larsen.

Vicerigspolitichef Henning Dahlfeldt ønsker ikke at kommentere selve rapporten, da han endnu ikke har set den.

»Men det er glimrende, at man har sat fokus på kvaliteten, for det kan kun højne den. Man kan også sige, at der skal større omhyggelighed til, når man laver sit arbejde,« siger Henning Dahlfeldt.

1. sektion, side 2

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.