Tange Sø skal miljøforbedres for et sted mellem 10 og 250 mio. kr

Danmark står muligvis foran en ny gigantinvestering i genopretning af fortidens overgreb mod naturen. En arbejdsgruppe foreslår at bruge op til en kvart milliard kroner på naturgenopretning ved Tange Sø.

Et sted mellem 10 og 250 millioner kroner.

Så meget lægger en arbejdsgruppe under Skov- og Naturstyrelsen op til at bruge på at rette op på fortidens synder mod naturen ved Tange Sø.

Dermed kan genopretningen af naturen omkring den kunstigt skabte Tange Sø blive lige så kostbar som den kvarte milliard, det har kostet at gennemføre danmarkshistoriens dyreste naturgenopretning, nemlig tilbageføringen af Skjern Å til åens oprindelige snoede løb.

Da man i 1921 opdæmmede Gudenåen, oversvømmede 13 kilometer af åens løb og etablerede elkraftværket Tangeværket, skabte man udover Tange Sø også en spærring, der forhindrede Gudenåens naturlige dyreliv i at vandre frit i åen.

Det betød desværre samtidig, at Gudenålaksen uddøde, mens havørredbestanden i åen blev halveret.

Har ikke fungeret

Siden er der brugt millioner af kroner på at lave fisketrapper og andre anlæg, der skulle sikre fisk samt andre dyr og planters passage forbi elværkets ødelæggende turbiner. Men ingen af passagerne har fungeret efter hensigten. Samtidig konkluderes det i rapporten "Gudenåens passage ved Tangeværket - sammenfatning af skitseprojekt", at det meste yngel af laks og ørred på deres vandring mod havet bliver spist af enten rovfisk eller rovfugle.

Vicedirektør Jens Peter Simonsen fra Skov- og Naturstyrelsen, der er formand for arbejdsgruppen, understreger, at man ikke anbefaler noget bestemt af de i alt otte forskellige muligheder for at sikre en bedre passage ved Tangeværket, som man har undersøgt.

»Vi har set på tre forskellige typer passager. Nogle, hvor vi får meget natur for pengene, nogle mellemløsninger og nogle, hvor vi ikke får ret meget natur. Den billigste løsning koster omkring 10 mio. kr., mens den dyreste koster godt 250 mio. kr. - eller omtrent det samme som hele Skjern Å-Projektet. Vi har ikke taget stilling, men hvis man vælger én af de dyre løsninger, vil løsning nummer 7 være bedre end de to andre - fordi den giver nogenlunde det samme som de to andre løsninger, men til en lavere pris,« lyder det fra Jens Peter Simonsen.

Den løsning, vicedirektøren hentyder til, vil lede al Gudenåens vand udenom en stor del af Tange Sø i et helt nyt åløb placeret ved siden af den nuværende sø. Samtidig skal der etableres en ny dæmning i den nedre ende af Tange Sø. Pris: 122 mio. kr.

Væsentligt dyrere

De to andre dyre løsningsforslag er begge løsninger med en ny å med et naturligt fald langs hele Tange Sø, hvor næsten al vandet fra Gudenåen ledes igennem. De er til gengæld væsentligt dyrere - den ene koster 252 mio. kr. - den anden 199 mio. kr.

Det billigste løsningsforslag handler om at etablere endnu en fisketrappe udenom selve Tangeværket til en pris af 10,2 mio. kr.

En ny lov

Tangeværkets tilladelse til at lave strøm udløb i år 2000 og blev da af Folketinget forlænget i to år.

»Derfor skal man have lavet en ny lov med en endelig løsning inden januar 2003,« fastslår Jens Peter Simonsen.

Der er nu høring blandt de involverede parter indtil 5. april.

Den 21. marts er der indkaldt til et stort offentligt møde på Madsens Hotel i Bjerringbro, hvor rapporten skal diskuteres.

lars.from@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.