Organisationer frygter løntryk

De ufaglærte bliver trykket på lønnen af regeringens integrationsudspil, frygter både Kvindeligt Arbejderforbund (KAD) og Specialarbejderforbundet i Danmark (SiD). Især vækker forslaget, om at flygtninge skal kunne ansættes i praktik i op til et år og forslaget om en særlig startløn, bekymring i de ufaglærtes fagforbund.

Regeringen skal nu mødes til fireparts-forhandlinger med LO, Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Kommunernes Landsforening (KL) for at udarbejde konkrete aftaler om integrationsindsatsen. Og mens arbejdsgiverne i går stod i kø for at rose regeringens udspil, ser det ud til at blive vanskeligt for regeringen at få fagbevægelsen med på forslagene i den nuværende form.

A- og B-hold

I KAD mener næstformand Jane Korczak, at regeringens udspil kan komme til at virke stik imod hensigten.

»Det vil skabe et A- og et B-hold. Arbejderne ude på virksomhederne skal have den gældende løn. Det er holdningen blandt vores tillidsrepræsentanter. Forslagene vil medvirke til at undergrave overenskomsterne, og hvis vores medlemmer siger nej, kan det blive endnu vanskeligere for flygtninge og indvandrere at komme ind på arbejdsmarkedet,« siger hun og tilføjer:

»Jeg har talt med flere tillidsrepræsentanter, som ikke er i tvivl om, at praktik og startløn vil give problemer . Det er ikke noget, man bare får igennem. LO og DA lavede for nylig en aftale om bedre integration. Måske skulle regeringen lige have ventet og set, hvad der kom ud af den, inden man greb ind.«

Steen Andersen, næstformand i SiD mener, at flygtningene vil være henvist til andenrangs-arbejde.

»Dette oplæg virker bestemt ikke integrationsfremmende. Det er især lønnen, som er en stor hurdle. Men lige så slemt er det, at der ingen uddannelse ligger i det - og hvad hjælper det så? Det kan ende med, at man sender kvalificeret arbejdskraft hjem for at tage billig uuddannet arbejdskraft ind,« siger han.

LO: Uambitiøst

Heller ikke LO-formand Hans Jensen er begejstret for udspillet, som han kalder »uambitiøst«.

»Det virker simpelthen ikke, når regeringen blot foreslår at tilbyde virksomhederne gratis eller billig arbejdskraft. LO mener, at uddannelse og opkvalificering er nøgleordene i integrationen på arbejdspladsen. Derfor er vi stærk modstander af regeringens forslag om, at flygtninge og indvandrere kan komme i gratis virksomhedspraktik i op til et helt år uden andre former for opkvalificering end et sprogkursus. Det er alt for lang tid,« siger han.

I Forbundet af Offentlige Ansatte (FOA) er forbundsformand Poul Winckler til gengæld mere positiv.

»Det er bestemt ikke nogen dårlig ide at slippe nydanskere ind på vores område. Vi skal ikke have noget discount - hverken på løn eller uddannelser. Men som forbund har vi en alvorlig opgave i at gå i dialog og være med til at finde fornuftige løsninger. Vi er imod alt, hvad der lugter af løntryk men for nogle ordentlige muligheder for integration,« siger han.

maria.dalhoff@jp.dk

louise.with@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.