Brandmænd fik fartbøder

Tre fynske deltidsbrandmænd på vej til en brand blev i går idømt bøder for at have kørt for hurtigt.

Tre fynske deltidsbrandmænd slap ikke for fartbøder, efter de sidste sommer blev taget i politiets automatiske fotokontrol for at køre for stærkt på vej til brandudrykning.

I går blev to af brandfolkene ved en domsmandsret i Odense idømt bøder på hver 1000 kroner, mens en brandmand fik 1500 kroner i bøde for at have overtrådt hastighedsbegrænsningen på 50 km/t.

Domsmandsretten med dommer N. Feilberg Jørgensen i spidsen fandt ingen formildende omstændigheder. Færdselsloven var blevet overtrådt, selv om de tre brandmænd var blevet blitzet, da de var på vej til brandstationen, efter at brandalarmen havde lydt. Og der var ikke grundlag for at fravige de almindelige gældende regler for overtrædelse af disse bestemmelser, fremgik det af dommens præmisser.

Hvidt flag

Dommeren konstaterede efter domsafsigelsen for egen regning, at han ikke kunne forstå den store interesse for sagen.

»Vi har jo haft de her sager før. Uden at tage stilling til den konkrete sag så er der jo i udrykningsbekendtgørelsen mulighed for at køre med et hvidt flag og bag efter underrette myndighederne,« sagde dommer N. Feilberg Jørgensen, inden han forlod retslokalet.

Han gjorde samtidig opmærksom på, at dommene som udgangspunkt ikke kan ankes, fordi bøderne er for små.

Afgørelsen var ventet

På brandstationen i Otterup var afgørelsen ventet. De tre involverede brandfolk var mødt op på vagtstuen for at få dommens ordlyd og for at drøfte, hvad der skulle ske, hvis bøderne blev stadfæstet.

»Efter min mening skal vi slås videre. Vi er nødt til at få en løsning, for ellers ender det med, at det på et eller andet tidspunkt går galt. Det kan komme til at koste menneskeliv, for når alarmen lyder, så drejer det sig om minutter. Men med den her dom bliver vi nu nødt til at overholde reglerne til punkt og prikke, selv om det betyder, at vi skal køre med 50 km/t eller måske ned til 30 km/t visse steder, for at komme frem til brandstationen,« siger en af de dømte brandmænd Lasse Pedersen.

Han ser helst en ordning, hvor deltidsbrandmænd på vej til udrykning får lov til at sætte et skilt i vinduet. Ellers må brandvæsnet investere i at omdanne brandfolkenes private biler, så de kan bruges som udrykningskøretøjer.

Fællestillidsmand Svend Aage Rasmussen konstaterer, at Landsforeningen af Deltidsbrandmænd nu vil undersøge dommens præmisser nærmere. Organisationen vil også undersøge mulighederne for få tilladelse til at anke dommen på grund af dens principielle karakter.

»Vi er skuffet over, at der ikke er så meget smidighed i systemet, at man kan give dispensation, hvis deltidsbrandmænd bliver taget i fotokontrollen. Vi har over 3500 medlemmer, og den her dom vil få betydning for deltidsbrandmænd over hele landet,« konstaterer fællestillidsmanden for brandmændene i Otterup.

niels.hoejland@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.