SF-hovedbestyrelse bakker op om ny profil

SF's hovedbestyrelse affyrede søndag startskuddet til en ændret og ny profil af partiet, efter at partiets formand, Holger K. Nielsen, i weekenden mødte bred opbakning til sit oplæg om partiets fremtid.

Hovedbestyrelsen vedtog søndag en udtalelse om, at SF skal styrke den ideologiske debat ved at formulere "et stærkt venstreorienteret alternativ til den borgerlige dominans og til Socialdemokratisk systemtænkning". Hovedbestyrelsen fastslog samtidig, at det "på ingen områder af betydning" er muligt at samarbejde med regeringen.

Weekendens møde i Kolding bliver startskuddet til en fornyelse af Socialistisk Folkeparti, som især kommer til at dreje sig om at profilere partiet mere selvstændigt i forhold til Socialdemokratiet, end det lykkedes under valget.

Partiet vil i mindre grad betragte EU som en nødvendigt onde og i højere grad se EU som noget, der direkte vil være en løftestang for SF's politik på områder som miljø og selskabsskatter. Samtidig skal SF ikke ses som værende det offentlige systems beskytter pr definition. Partiet er åben over for udlicitation til det private, men SF mener også, at det offentlige til gengæld skal kunne overtage opgaver fra det private.

Stadig tæt samarbejde med S

På trods af, at SF nu skal ud og profilere sig mere markant i forhold til Socialdemokratiet, fastholder SF's formand, Holger K. Nielsen, at partiet vil have et tæt samarbejde med den tidligere regeringen i Folketinget.

- Vi vil forsøge at lave så meget sammen med Socialdemokratiet og de Radikale som muligt i Folketinget, men i forhold til partiets holdninger - for eksempel det fremmedfjendske - bliver arbejdet uden for Folketinget det vigtigste, siger Holger K. Nielsen.

Unge medlemmer mere kritiske

SF's ene næstformand, folketingsmedlem Thorstein Theilgaard, er blandt de yngre kræfter i partiet, som gerne vil have præget partiet i en ny retning. Han glæder sig over, at debatten i weekenden tilsyneladende ikke har skabt nye fløje i partiet, efter at EU-striden i flere år delte SF.

- SF har de sidste år efter min mening brugt alt, alt for meget tid på at diskutere EU, og så er der ikke meget tid til at tænke politisk fornyelse i al almindelighed. Det ønsker vi at gøre op med, for når EU-diskussionen er overstået, kan vi for alvor begynde at tale om en masse andre områder som miljø, den offentlige sektor og velfærd, siger Thorstein Theilgaard.

Han er en blandt flere unge SF'ere, som arbejder på det, de kalder "et frihedsbrev til Socialdemokratiet", fordi de mener, at SF i for høj grad har defineret sig ud fra "storebror".

Thorstein Theilgaard mener også, at SF skal være parat til et opgør med andre hellige køer som tilfældet har været med EU. Han mener, at SF har begået en fejl med at være bange for at tage en opgør med det, han kalder "bestikkelsespolitikken" i forhold til den offentlige sektor.

- Hvis man brugte børnechecken mere aktivt i stedet for bare at pumpe den bevidstløs ud til os alle sammen uanset, om vi har behov for den, så kunne man faktisk få en etårig barselsorlov, 100 procent dagpenge, gratis daginstitutioner for alle børn mellem et og seks år samt en milliard til forbedringer. Det var bare et hurtigt eksempel, siger Thorstein Theilgaard om de fremtidige valg i SF.

Næstformanden peger på, at den diskussion tidligere er strandet i SF, fordi der har været en frygt for at støde nogle vælgere fra sig. Thorstein Theilgaard mener, at udviklingen af SF dermed er blevet stoppet af det, han kalder en form for "behagesyge".

- Hvis man vil være offensiv, skal man også være villig til at træde nogle over tæerne. Man kan sige, at SF ikke har været dygtige nok til at træde nogle over tæerne, siger han.

Thorstein Theilgaard nævner også folkepensionen, sygehusvæsnet og opdelingen i både kommuner, amter og stat, som noget partiet efter hans mening bør være parat til at diskutere. Han erkender, at en sådan diskussion vil medføre et ramaskrig - også i de andre partier - men han fastholder, at det er nødvendigt at tage debatten, hvis SF skal være ægte progressiv.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.