Juridisk kaos venter hvis regeringen vil reformere boligsektor

Der venter regeringen et vanskeligt, men nødvendigt stykke lovarbejde, hvis den gennemfører sit lovforslag, der tvinger de almene boligselskaber til at sælge boliger til de lejere, som måtte ønske at købe.

Det siger lektor i boligøkonomi ved Handelshøjskolen i København, Jens Lunde.

- Der er en lang række problemer forbundet med et salg. For hvem ejer den almene sektor. Hvem skal have en eventuel fortjeneste ved et salg, og hvad skal prisen være, siger Jens Lunde.

Han mener ligeledes, at det vil være meget problematisk, hvis en lang række borgere kan købe deres almene boliger som andels- eller ejerlejlighed til discountpris.

- Det vil være som at give de pågældende en gave, siger Jens Lunde.

Derudover forventer han, at de ældste og dårligste boliger vil være umulige at sælge.

- En sådan politik vil cementere den ghettodannelse, som man allerede har i den almene boligmasse. Man kan kun sælge de velfungerende og velbeliggende lejligheder. De lejligheder, som er ældre og har en lav husleje og som lejerne har størst fordel af at købe. De øvrige kan ikke sælges, siger han.

Jens Lunde opfordrer i stedet regeringen til at se på boligpolitikken i sin helhed og ikke ensidigt lave lovgivning kun på det almene boligområde.

Også lektor Hans Henrik Edlund fra juridiske institut på Handelshøjskolen i Århus ser problemer forude.

- Hvis boligorganisationerne ikke vil sælge frivilligt, skal man ud i en tvangsafståelse. Og ved ekspropriering kan staten ikke slippe for at udbetale erstatning, siger Hans Henrik Edlund.

Derfor skal det ikke blot afklares, hvordan pengene fra salget af lejligheder skal fordeles, også selve kompensationsbeløbet ryger i den problemfyldte pengepulje.

- Man kunne sige, at man den pågældende boligorganisation skal bygge en ny lejlighed, hver gang de solgte en. Men det er jo ikke sikkert, at indtægterne fra salgene svarer til udgifterne. Og hvad gør man med beregning af lejefastsættelsen i de nyopførte lejligheder, når man ikke skal ud og optage lån i dem. Pengene er jo i systemet i forvejen, siger Hans Henrik Edlund.

Med penge på kontoen skal boligorganisationerne ikke optage så store lån som ellers, og da huslejerne fastsættes ud fra omkostningerne, vil lejen i de nyopførte boliger blive billigere end i de frasolgte.

Selv om det skulle lykkes at få al juraen omkring salg og økonomi på plads, ser Hans Henrik Edlund store problemer internt i den enkelte boligblok.

Lejere, der ikke vil være ejere, kan nemlig ikke smides på gaden.

- Det kan man ikke. Det er helt sikkert. Og det giver nogle problemer for dem, der køber. De skal så også til at være administratorer og udlejere over for de, der stadig bor til leje. Og hvordan skal huslejen fastsættes for lejerne. Skal det være efter de private huslejeregler eller som i dag via balancelejen, hvor indtægterne balancerer med omkostningerne. Og hvem skal bære ansvaret for husleje, der ikke bliver betalt, og lejere, der skal sættes ud, siger Hans Henrik Edlund.

Af regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen vil nedsætte et udvalg, der skal forberede reformen, der giver beboerne i almennyttige boliger adgang til at overtage deres bolig på ejer- eller andelsbasis. Udvalget skal have færdiggjort sit arbejde senest 1. januar 2003.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.