Sonar: Ofre skal straks have hjælp

Befolkningen prioriterer strengere straffe og omgående psykologisk og praktisk hjælp til ofre højest i meningsmåling.

Næst efter højere straffe har befolkningen omgående psykologhjælp til ofre for forbrydelser øverst på ønskeseddelen til myndighederne.

Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Sonar har foretaget for Jyllands-Posten.

1288 personer er blevet spurgt, hvilke foranstaltninger samfundet skal prioritere højest overfor ofre for vold. Topscoreren er hårdere straffe, som godt fire ud af fem adspurgte peger på. Hårdere straffe er suverænt den foranstaltning, som politikerne har peget på i de seneste års diskussion om ofres behov. Dét og mediernes dækning af alvorlige enkeltsager er årsagen til den stærke fokusering på hårdere straffe i meningsmålingen, mener flere kriminologer.

Alvorlige sager

»Når man spørger folk, om straffene skal sættes op for vold, så svarer 90 procent som regel ja, fordi folk tænker på de alvorlige sager, som har været omtalt i medierne. Det gør det umiddelbart vanskeligt at bruge det tal. I retsbevidsthedsundersøgelser om typiske voldssager som værtshusvold er folk indstillet på at give samfundstjeneste, så der får man et andet billede frem. På den anden side tror jeg, at der er et ønske om, at der i visse alvorligere volds- og voldtægtssager kommer strengere straffe,« siger professor i retssociologi ved Københavns Universitet, Flemming Balvig.

Udenlandske undersøgelser af ofres egne behov viser ifølge lektor i strafferet ved Aarhus Universitet, Beth Grothe Nielsen, ikke samme billede.

Ønskeseddel

»Når man spørger ofrene selv, så er det ikke høje straffe, men psykologhjælp, information, omsorg og hensynsfuld behandling, som står øverst på deres ønskeseddel,« siger hun.

Det stemmer godt overens med meningsmålingen. Næstefter højere straf er det omgående psykologisk og praktisk hjælp og en hensynsfuld behandling fra politiets og retssystemets side, som prioriteres højest.

»Det viser, at de psykologiske konsekvenser ofte er de værste ved at blive udsat for kriminalitet. Det er en side, der er alt for upåagtet,« siger Flemming Balvig.

Blandt kvinder mellem 30 og 49 år peger hele 84 procent på den psykologiske hjælp, og denne gruppe finder det ligefrem væsentligere end strengere straffe.

»Det understreger, at kvinders sårbarhedsfølelse er større. De psykologiske konsekvenser er større for kvinder i almindelighed end for mænd. Netop de 30-49-årige kvinder er den gruppe, der rammes af især hustruvold og vold på arbejdspladsen. Det er voldsformer, som er vanskeligere at undgå i dagligdagen end værtshusvold, og derfor er de forbundet med større psykologisk belastning. Det er det mest slående ved undersøgelsen,« siger Balvig.

Skyldsspørgsmål

I Canada og USA har ofre for forbrydelser holdt deres indtog i retssalene, hvor de får lov til at ytre sig om både skyldsspørgsmål og strafudmåling, og deres udsagn bliver taget med, når sagen skal afgøres. Denne model er der langt fra opbakning til i Danmark, viser meningsmålingen. Kun hver tiende prioriterer det højt, og blandt kvinder er opbakningen endnu lavere.

»Det er faktisk påfaldende, for det burde jo følge med ønsket om de hårdere straffe, som atter og atter bliver fremført af hensyn til ofrene. Der er noget, der tyder på, at retssikkerhedsbevidstheden på dette område er så høj, at folk ikke mener, at ofrenes udsagn skal tillægges vægt i en straffesag,« siger Beth Grothe Nielsen.

jens.grund@jp.dk

jesper.stein@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.