Tysk avis: Hækkerup blev tvunget til at gå

Hans Hækkerup blev reelt tvunget væk fra FN-posten i Kosovo af FN's generalsekretær Kofi Annan, skriver tysk avis. Danske kilder undrer sig over den officielle forklaring.

Berlin/Aalborg

Hans Hækkerup passede ikke sit job som chef for FN's overgangsforvaltning i Kosovo, mente FN's generalsekretær Kofi Annan og tog i den grad Hans Hækkerup i rette, at den tidligere danske forsvarsminister reelt blev tvunget til at træde tilbage, skriver den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Anden udlægning af Hækkerups tilbagetræden er ifølge den seriøse avis diplomati og høflighedsfraser. Herhjemme blev Hækkerups indsats på Balkan rost til skyerne i forbindelse med meddelelsen om hans fratræden i sidste uge af bl.a. udenrigsminister Per Stig Møller (K).

Avisen beskriver forløbet i en stort opsat artikel øverst på forsiden. Ifølge den tog Hækkerup 10. december afsked med sine medarbejdere i FN-missionen for at indlede en slags barselsorlov i to og en halv måned. Hækkerups kone i andet ægteskab venter parrets første barn i februar.

Afrejsen skete kort tid efter, at Kosovos nyvalgte parlament 17. november havde haft sit første møde efter det første frie valg, hvilket blev misbilliget både af vestlige diplomater og mange Kosovo-albanere, skriver Frankfurt Allgemeine. De mente, at lederen af FB-missionen ikke kunne tillade sig at være væk så længe. I de albansk prægede medier var Hækkerup i forvejen i betydelig miskredit, fordi han blev opfattet som meget lidt meddelsom og derfor overlegen.

Hensyn til familien

Hækkerup havde overtaget FN-posten ved indgangen til 2001. Indtil for nylig, skriver avisen, havde han hele tiden sagt, at han ønskede at forlænge sit mandat til udgangen af 2002.

Så i fredags meddelte Hækkerup, at han trådte tilbage fra posten, fordi han ønskede at hellige sig familien mere. I smukke vendinger beklagede FN-generalsekretær Annan officielt Hækkerups beslutning. Forud havde der imidlertid været et afgørende møde mellem de to i Stockholm, hvor Annan opholdt sig nogle dage, efter at han 10. december i Oslo havde fået overrakt Nobels fredspris på egne og FN's vegne.

Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver med kilder i Pristina, at Hækkerup da var blevet belært om, at han for ofte og for længe havde opholdt sig i Danmark og ikke i Pristina. Hækkerup forstod talen og vendte 28. december tilbage til Pristina for at give meddelelse om sin tilbagetræden.

På de indre linier i Kosovo kritiseres Hækkerup ifølge Frankfurter-avisen for ikke at have håndteret det konstituerende møde i Kosovos parlament ordentligt. Det lykkedes ikke at besætte posten som formand for parlamentet, fordi albanernes stridende partier ikke blev bragt til orden. Det lykkedes heller ikke at vælge en præsident for Kosovo, skønt det - som det anføres - stod på Hækkerups fastsatte dagsorden for mødet. Præsidenten vælges nu 10. januar.

Undren i ministeriet

Herhjemme undrer kilder i Forsvarsministeriet sig da også over, at hensynet til familielivet skulle være begrundelsen for den tidligere forsvarsministers farvel til Kosovo. De hælder mere til Frankfurter Allgemeines oplysninger om, at Hækkerup er blevet presset ud.

Kilderne peger på, at Hans Hækkerups hustru i virkeligheden har været meget ambitiøs og bestemt ikke blot en tilbagetrukket hustru.

Susanne Hækkerups baggrund er usædvanlig. Den 56-årige Hans Hækkerup mødte sin anden hustru på jobbet i Forsvarsministeriet. Her indtog hun en høj post som chef for "AC3", ministeriets internationale afdeling. Hun nævnes direkte som inspirator for ægtemandens kongstanke om oprettelsen af SHIRBRIG - FNs hurtige udrykningsstyrke, som Hans Hækkerup stod fadder til, og som Kofi Annan begejstret tog i mod for fire-fem år siden. Styrken, der bygger på hurtigt udrykkende letbevæbnede soldater fra en halv snes lande, har base på Høvelte Kaserne og har netop med held gennemført sin første mission i Eritrea.

»Godt nok har parret modtaget trusler i Eritrea, men Susanne Hækkerup kendte bedre end nogen risikoen og accepterede den. I det hele taget forekommer det ikke at være Hækkerups stil at gå efter et år. I Forsvarsministeriet prædikede han altid, at ingen kunne være bekendt at forlade nogen opgave, med mindre de havde arbejdet mindst to år med den. På den måde virker det mere sandsynligt, at Hækkerup faktisk er blevet presset ud, og undskyldningen om hensynet til familielivet er derfor utroværdig,« siger en medarbejder i ministeriet.

kent.olsen@jp.dk

mads.stenstrup@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.