Fogh til angreb på politiske eksperter

I sin nytårstale langede statsminister Anders Fogh Rasmussen kraftigt ud mod politiserende eksperter, der vil belære befolkningen om, hvad den skal mene. Oppositionen advarer mod at gå efter fagfolk, som man er uenig med.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) skærper tonen over for de statslige råd, nævn og puljer, som regeringen i forvejen har i kikkerten. I sin første nytårstale lagde statsminiseren i aftes op til, at det ikke alene er på grund af økonomien, men også af ideologiske grunde, at en lang række nævn og institutioner skal nedlægges.

»Befolkningen skal ikke finde sig i løftede pegefingre fra såkaldte eksperter, der mener at vide bedst,« sagde Anders Fogh Rasmussen, som betonede, at eksperter skal koncentrere sig om at formidle fakta og holde sig fra politiserende belæringer.

Forleden krævede Dansk Folkeparti, at regeringen luger kraftigt ud i institutionerne på udlændingeområdet, og gjorde sig til talsmand for, at det kun skal være Indenrigsministeriet og Danmarks Statistik, der formidler viden på udlændingeområdet.

Det får oppositionen til at advare regeringen mod at indstille støtten til fagfolk, der er uenige med den politik, som VK-regeringen fører.

Holger K. Nielsen, formand for SF, vil gerne have svar på, hvem statsministeren i sin nytårstale kalder "statsautoriserede smagsdommere":

»Det er uforskammet at antyde det uden at konkretisere, hvem de er,« siger Holger K. Nielsen og undrer sig over, at Venstre lægger sig så tæt op ad Dansk Folkepartis retorik.

»Jeg er overrasket over, at et liberalt parti hopper med på det. Nogen skal kigge magthaverne i kortene, og Venstre har altid stået for rummelighed. Det er vigtigt, at eksperter har forskellige holdninger,« siger SF's formand.

Den radikale Margrethe Vestager, er lige så kritisk: »Det rejser spørgsmålet om, om regeringen ikke ønsker at blive sagt imod. Men man får et bredere beslutningsgrundlag, når flere har været hørt,« mener hun.

Mogens Lykketoft, politisk ordfører for Socialdemokratiet, siger, at det er nødvendigt at sørge for et kvalificeret modspil til magtapparatet:

»Selv om man ikke er enig, er det fornuftigt, at nogen udefra kigger os i kortene,« siger Mogens Lykketoft.

På Det Danske Center for Menneskerettigheder, som Dansk Folkeparti vil fratage den økonomiske støtte fra det offentlige, undrer man sig over den hårde tone:

»I en tid med større og større fokus i resten af verden på menneskerettigheder er det et noget underligt signal at sende, hvis Danmark vil stoppe indsatsen. Det må være vigtigt med institutioner og centre, der både kan rådgive og overvåge arbejdet med flygtninge og indvandrere her i landet,« mener centrets direktør, Morten Kjærum.

Integrationsminister Bertel Haarder (V) afviser, at regeringen går efter at nedlægge institutioner med bestemte meninger: »Vi tager ikke hensyn til, om vi er enige. Vi ser på, om de er nødvendige for samfundet.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.