Landsstyreformand: Ungdommen skal forberede Grønlands selvstændighed

- I unge har ungdommens uforfærdede gåpåmod. Det er jer, der skal give vort land kraft og styrke. Og selv om "Livet leves forlæns, men forstås baglæns", som filosoffen Søren Kirkegaard har udtrykt det, så er det jeres energi og viljestyrke, der er brug for nu. Landsstyreformand Jonathan Motzfeldts nytårstale tirsdag aften var især henvendt til ungdommen og dens betydning for Grønlands øgede selvstændighed.

Han indledte med at takke alle, der aktivt arbejder for, at børn og unge får et større selvværd og tro på livet.

- Det er af yderste vigtighed, at vore børn og unge får muligheden for at udfylde en meningsfuld rolle i dette samfund. Til glæde for dem selv, og til glæde for os alle. Dette er vor vigtigste opgave på vejen mod et bedre og stærkere samfund. At give vore børn og unge et godt og meningsfuldt liv. Dette kan vi ikke blot overlade til kommunerne og hjemmestyret. Vi voksne er nødt til at drøfte den måde, vi lever vort liv på, og om den måde vi opdrager vore børn på, er den rette.

Jonathan Motzfeldt lagde vægt på, at der er brug for ungdommen som aktive deltagere i demokratiet. Også dér, hvor de nødvendige beslutninger skal træffes.

Grønland er på vej mod øget selvstyre. Selvstyrekommissionen skal i 2002 fremlægge sin betænkning om arbejdet hen imod et selvstyrende Grønland. Jonathan Motzfeldt sagde i den forbindelse, at det kommer til at koste hårdt arbejde at opnå selvstændighed.

Han kom også ind på betydningen af den 11. september for Grønland.

- Terrorangrebene har sat tilstedeværelsen af Thuleradaren i relief. Landsstyrets holdning til anvendelse af Thule-radaren i fremtiden har hele tiden været og vil fortsat være, at den ikke må blive en del af en oprustning og et nyt våbenkapløb. USA har nu opsagt ABM-traktaten, men der er håb om, at Rusland og USA vil indgå en ny aftale om stabilitet og nedrustning. Landsstyret vil følge denne situation nøje og løbende forholde sig til de oplysninger, der fremkommer, sagde han.

Landsstyreformanden berørte også miljødebatten, hvor Grønland er blevet kritiseret for ikke at passe på naturen.

- Miljøspørgsmålene optager hele verden. Det er vigtigt at forholde sig til, både i verdenssamfundet og på det lokale plan. Vi er her i landet blevet mere opmærksomme på, hvor vigtigt det er at forholde sig på en fornuftig og ansvarlig måde til vore levende ressourcer. Vi kan ikke høste de levende ressourcer umådeholdent. Vi er nødt til at respektere grænserne for, hvor meget de enkelte arter af fugle, fisk og dyr kan tåle af fangst, sagde han.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.