Optimistisk færølagmand talte om olie og selvstyre

Der var optimisme at spore i dette års nytårstale hos Færøernes lagmand Anfinn Kallsberg, der over for færingerne udtrykte tilfredshed med, at der nu er sket en fremgang i selvstyreprocessen.

Foruden denne tilfredshed nævnte lagmanden bl.a. sin glæde over fundet af olie, der udgjorde åbningstalens andet hovedtema.

"Dette var året, hvor færingerne tog store afgørelser frem mod at blive selvbærende, og dette var også året, hvor olieselskaberne fandt olie i den færøske undergrund," indledte lagmand Anfinn Kallsberg sin tale, hvor han samtidig kom ind på det paradoks, at disse to ting samtidig også har fået nogle færinger til at være bekymrede for fremtiden.

"Udviklingen i selvstyreprocessen får således nogle til at være foruroliget over, at det færøske samfund får for få penge, mens udviklingen inden for olieområdet til gengæld har medført, at nogle er bange for, vi får for mange penge," sagde Anfinn Kallsberg, der samtidig påpegede, at det højst sandsynligt var selve angsten, man skulle være bange for, da den lammer handlekraften.

Selv udtrykte Anfinn Kallsberg sin glæde over, at nytårsdag var starten på en række færøske overtagelser af flere vigtige sagsområder. Færøerne har således med starten af det nye år overtaget det fulde ansvar for skolevæsen og offentlig forsorg samt bl.a. skibstilsynet. Tilsvarende reduceres bloktilskuddet fra Danmark med godt en trediedel til 626 mio. kr. i det nye år, og lagmanden gjorde det i sin tale klart, at med frihed følger ansvar.

"Derfor bliver bloktilskuddet fra Danmark reduceret med godt en trediedel. Men vi færinger har samtidig taget endnu et skridt til at blive mere uafhængige og dermed mere frie. Det kan vi være stolte over," sagde Anfinn Kallsberg, der også pointerede, at Færøerne i dag befinder sig i en så god økonomisk situation, at nedskæringen af det danske bloktilskud samtidig ikke er kommet til at indebære besparelser på det offentlige færøske budget.

Anfinn Kallsberg sagde videre, at når det gælder den videre selvstyreproces, vil landsstyret hele tiden tage hensyn til, at det skal ske på en tryg måde for det færøske folk.

Når det gælder fundet af olie i den færøske undergrund, der kan komme til at medføre en betydelig olieindustri på Færøerne, sagde Anfinn Kallsberg, at først og fremmest skal der foretages videre undersøgelser, før det står klart, om der er olie nok til, at det kan betale sig at udvinde den. Dette svar ventes ifølge lagmanden at foreligge inden for det kommende halve år, og viser det sig, at der er basis for egentlig olieudvinding, advarer Anfinn Kallsberg om, at man ikke den kommende tid skal opføre sig som om, at oliepengene strømmer ind i det færøske samfund.

"Men vi skal heller ikke nøle med at forberede os til, at det alligevel godt kan være, at samfundet får mange olieindtægter. Bliver det tilfældet, skal vi glæde os over det, og ikke være bange for, at vi får et nyt erhverv på Færøerne. Får vi en olieindustri så skal den styres - og styres godt," sagde Anfinn Kallsberg bl.a.

Som størsteparten af verdens øvrige politiske ledere, kom også Anfinn Kallsberg i sin nytårstale ind på terroraktionen den 11. september, og i den forbindelse gjorde lagmanden det klart, at Færøerne står sammen med dem, som har en tradition, der bygger på folke- og menneskerettigheder samt frihed.

Dette års nytårstale var samtidig Anfinn Kallsbergs fjerde som Færøernes lagmand og den sidste i indeværende valgperiode. Færøerne skal til lagtingsvalg senest til foråret, og Anfinn Kallsberg nævnte i sin tale, at det for ham har været en hæder, at han de seneste fire år har fået lov at sige nogle ord ved indgangen til nye år.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.