Mand dræbt af knivstik nytårsaften

En mand i Roskilde blev dræbt af knivstik uden for sin bopæl, mens en stor flok mennesker var i gang med at skyde nytårskrudt af. I Tønderområdet måtte to halvstore børn springe ud fra førstesalen, fordi deres hus brød i brand. Og så rykkede politiet i flere politikredse ud til utallige fuldemandslagsmål og husspektakler, da kalenderen skiftede fra 2001 til 2002.

Samtidig fik en lang række folk igen i år skader i forbindelse med fyrværkeri - blandt også flere ret unge.

I mange af landets politikredse forlød det dog, at nytåret blev fejret uden de store problemer.

"Ufatteligt stille", "Meget mindre at lave, end der plejer" og "en fredelig nytårsaften", var beskeden fra henholdsvis Køge, Gladsaxe og Thisted. Andre af kredsene kunne melde om forrygende travlhed, "men intet af de store ting".

Værst gik det for sig i Roskilde, hvor politiet allerede halvanden time før årsskiftet måtte rykke ud til et fatalt knivstikkeri. En 44-årig mand fra Rørmosen i det nordvestlige Roskilde var død ved ankomsten til hospitalet af de knivstik, han havde fået under noget, der formentlig var uoverensstemmelser i forbindelse med affyring af fyrværkeri. Roskilde Politi ledte natten igennem efter en 17-årig mand, der "er interessant i forbindelse med knivstikkeriet", sagde kriminalkommissær Steen Skovgaard.

En anden af de mere dramatiske episoder - men med lykkeligt udfald - fandt sted på en landejendom i Skærbæk-området ved Tønder. Her var en juledekoration formentlig synderen, der antændte den øverste etage i stuehuset.

To halvvoksne børn, der lidt før klokken 03.00 lå og sov, måtte springe ud fra første sal. Den ene røg gennem et tag ned på en terrasse, og begge fik knubs og måtte en tur på hospitalet, fortæller vagthavende hos politiet i Tønder.

Andre steder var det formentlig vildfarne raketter, der var skyld i nattens mange både små og store brande. I København måtte to opgange på Polensgade på Amager evakueres, da der gik ild i tagkonstruktionen.

På Nordals brændte en 100 meter lang lade stadig hen på morgenstunden og flere køer måtte aflives, og i Nørreby på Nordfyn var en hus næsten nedbrændt, mens brandfolkene ved 07-tiden stadig kæmpede for at undgå, at ilden bredte sig.

I Glostrup røg en raket eller et kanonslag gennem ruden til et bibliotek, der brød i brand men dog ikke fik de store skader. Ejerne af en landejendom ved Dybvad nær Frederikshavn måtte lide den tort, at en raket - de selv affyrede - tog en forkert kurs og fik overetagen på deres staldbygning til at bryde i brand.

Det var nu hverken kanonslag eller raketter - men en overophedet elradiator, der var skyld i at tyske ferieturister måtte finde et andet sted at overnatte, da det lejede sommerhus i Houvig ved Ringkøbing totalt udbrændte.

Ifølge oplysninger fra Falck blev der fra Falcks side rykket ud til brande 125 gange denne nytårsnat. Det var noget mindre end sidste år, hvor antallet af brandudrykninger lød på 181. Falcks ambulancer måtte på vejene 1038 gange. Og 74 af gangene var det til fyrværkeriskader, fortæller informationschef Morten Jeppesen.

Flere af fyrværkeriskaderne er ganske alvorlige, og flere ret unge er kommet til skade. I Næstved gik det ud over en kun 13-årig dreng, der formentlig holdt et kanonslag i hånden, mens det gik af - det kostede ham muligvis hånden.

En dreng på 16 år fik revet tre fingre af sin ene hånd, da han kom galt afsted med et såkaldt blåt lyn - en militær øvelsesbombe.

I både Vejle og Tørring måtte der sendes ambulancer til folk, der havde fået en raket i øjet, fortæller politiet i Vejle og Horsens.

I Hovedstadsområdet melder Københavns Brandvæsen om en lidt roligere nytårsaften og nat i forhold til året før. I år har der været 238 ambulanceudrykninger mod 290 sidste år - og 78 udrykninger til ildløs mod 125 sidste år.

Mange danskere hentede krudtet i Tyskland

Mange danskere fejrede årsskiftet med affyring af fyrværkeri, der ulovligt var indkøbt i Tyskland og smuglet ind i Danmark. I de tyske grænsebutikker meldes der om stort salg af fyrværkeri til danske kunder, men kun 40 fyrværkerismuglere blev afsløret af de razziaer, som Told og Skat gennemførte i dagene op til årsskiftet.

Flere steder blev der lavet kontrol af trafikanterne ved den dansk-tyske grænse, der ellers har været åben siden den permanente paskontrol forsvandt med Danmarks indtræden i Schengen-samarbejdet i marts.

Politiet melder om forbavsende få fyrværkerismuglere og henviser til, at det har virket præventivt at trafikanterne allerede på vej ud af landet kunne se, hvad der ventede når de kom tilbage fra grænsebutikkerne. Grænsebutikkerne melder om betydelig interesse fra danske kunder, der både forsynede sig med raketter og især kanonslag, der i mange år ikke har måttet sælges i Danmark.

Og her er kønsrollemønstret helt skævt. Myndighedernes opgørelse mandag eftermiddag viste, at de 40 afslørede fyrværkerismuglere mest er store drenge og unge mænd.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.