Specialmuseer under lup

Kulturarvsstyrelsen har ikke tid til en samlet undersøgelse af dansk museumsvæsen før i 2004.

Kulturarvsstyrelsen kan ikke det første år påtage sig at gennemføre en udtømmende udredning af dansk museumsvæsen som officielt ønsket af Dansk Kulturhistorisk Museumsforening, der tæller 164 institutioner, og udtrykt af en række fremtrædende museumsledere i Jyllands-Postens kulturtillæg i går.

Det fremgik, at øgede sparekrav til museerne og en udvidelse af deres arbejdsopgaver samt den voksende konkurrence fra attraktionsmarkedet, der er uden museale forpligtelser, har medført en hed diskussion om strukturændringer i form af f.eks. fusioner og nedlæggelser.

Til det formål appellerer museumsfolkene til Kulturarvsstyrelsen, der ifølge den nye museumslov har erstattet Statens Museumsnævn, om at lave en samlet oversigt over dansk museumsvæsen. Det skal ske for at få det rigtige redskab mellem hænderne til fremtidens museumsopbygning.

»Men foreløbig er arbejdsbyrden for stor til at lave denne udredning, som vi ikke stiller os afvisende overfor. Kulturministeren har bestilt en undersøgelse af forholdene på landets 20 specialmuseer - f.eks. Gammel Estrup, Jyllands Herregårdsmuseum, Moesgård Museum og Vikingeskibsmuseet - og deres tilskudsforhold. Denne rapport skal foreligge i løbet af foråret, så jeg tror, at vi tidligst kan gå i gang med at beskæftige os med de øvrige museer i 2004,« siger konstitueret kontorchef Michael Lauenborg fra Kulturarvsstyrelsen.

Sammenslutninger

Til tidsskriftet Danske Museer har styrelsens direktør, Steen Hvass, påpeget, at det er sandsynligt med færre museer i de kommende år på grund af sammenslutninger. Men han mener, at museerne selv må finde ud af, hvilke opgaver det er hensigtsmæssigt at løse i samarbejde, som ikke mindst på regionalt niveau også kan inddrage arkiver og biblioteker.

»Det er oplagt, at vi kan koordinere museumsvæsenet bedre, end vi gør i dag. Tendensen er, at opgaverne bliver større og større, hvilket fordrer større enheder. En kulegravning af det samlede museumsvæsen kunne give os et brugbart instrument til en bedre koordinering,« fastslår Michael Lauenborg.

På spørgsmålet, om store enheder pr. definition giver en bedre ressourceudnyttelse, svarer Steen Hvass i bladet:

»Nej, jeg mener tværtimod, at nyudvikling ofte foregår i mindre institutioner, men der er en bundgrænse, og realiteten er, at adskillige små museer i dag sidder med en vis legemsdel i vandskorpen. Fremtidens lokalmuseer ser jeg især som videnscentre, og den rolle kan Kulturarvsstyrelsen understøtte ved eksempelvis at give ophjælpningstilskud til ansættelse af medarbejdere med en specialkompetence og med regionen som geografisk arbejdsområde. Det kunne f.eks. være opgaver som bygningsbevaring og marinarkæologi.«

larsole.knippel@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.