Imam: Angreb er dobbeltmoralsk
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) optræder dobbeltmoralsk i sit angreb på imamer i Danmark.
Det er reaktionen fra Muslimernes Landsorganisation efter nytårstalen, hvori statsministeren opfordrede til opgør med »religiøs middelaldertænkning«. Statsministeren henviste bl. a. til debatten om omskæring af små piger og stening, og han understregede, at »de indvandrere, som flygtede fra mullahernes mørke, ikke skal opleve, at vi nu lader middelalderlige kræfter slå rod i det danske samfund«.
Men denne kritik er diskriminerende og dobbeltmoralsk, mener Fatih Alev, næstformand i Muslimernes Landsorganisation:
»Statsministeren burde være akkurat lige så hård i sin kritik af fundamentalistiske, kristne præster, der mener, at samfundet skal indrettes helt i overensstemmelse med foreskrifterne i Bibelen. Men nogle af disse præster - Søren Krarup og Jesper Langballe - indgår jo i statsministerens parlamentariske grundlag. Det er måske derfor, statsministeren ikke udtrykker lige så klart ønske om opgør med de kristne, der ønsker at blande religion og samfundsforhold,« mener Fatih Alev, der selv praktiserer som imam på Nørrebro.
Han vurderer, at statsministeren med sit udfald er med til at skabe religiøse spændinger mellem kristne og muslimer i Danmark.
»Det er trist, for statsministeren burde efter min mening optræde som mægler og brobygger. Hans kritik rammer i virkeligheden kun en fraktion på omkring 10 pct. af muslimerne i Danmark,« vurderer Fatih Alev.
Fordømmes
Han understreger, at de forhold, Anders Fogh Rasmussen betegner som »middelalderlige«, fordømmes akkurat lige så stærkt af mange muslimer.
»Jeg har selv dyb respekt for menneskerettighederne og de grundlæggende danske værdier. Jeg vil under ingen omstændigheder argumentere for, at eksempelvis det islamiske straffesystem skulle indføres i Danmark. Det kan først komme på tale, hvis et flertal af danskere en gang i fremtiden stemmer for, at det skal indføres. Statsministeren siger, at herboende imamer støtter dødsstraf ved stening. Det er absolut ikke korrekt. Imamerne har udelukkende bekræftet, at straffen findes i den islamiske jura, samt at de naturligvis ikke har bemyndigelse til at ændre dette. Vi har flere gange meget tydeligt forklaret, at denne strafform ikke er acceptabel noget sted i verden og, at vi ikke støtter dødsstraf ved stening,« siger Fatih Alev.
På samme måde mener han, at islam bliver holdt som gidsel i debatten om omskæring af små piger:
»Sagen handler i virkeligheden om, at en gruppe somaliske imamer bruger islam som påskud for at praktisere en særlig somalisk tradition for omskæring. Der står intet i Koranen om omskæring,« siger Fatih Alev.
Han har tidligere markeret sig i den offentlige debat med udtalelser om, at homoseksualitet er forbudt ifølge islam og bør behandles på en klinik:
»Den holdning står jeg ved. Men der er ikke tale om, at jeg fordømmer eller hader homoseksuelle. Jeg har blot det synspunkt, at deres seksualitet er unaturlig,« siger Fatih Alev.