Konservativ kritik af nytårstale
Statsminister Anders Fogh Rasmussen udelukkede i sin nytårstale onsdag aften en ny EU-afstemning om forbeholdene i år. Det vækker kritik hos både den konservative regeringspartner og oppositionen til venstre.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) løftede i sin nytårstale sløret for den køreplan, der skal føre til fuldt dansk medlemskab af EU. Han udelukker en afstemning om de danske EU-forbehold i år. Men med den plan er statsministeren på kollisionskurs både med den konservative regeringspartner og oppositionen til venstre for regeringen. Kun Dansk Folkeparti er begejstret
»Jeg finder det mest fair over for befolkningen, at vi kender indholdet af den nye traktat, før vi tager stilling til de danske undtagelser,« sagde statsministeren med henvisning til det udkast til en EU-forfatning, som det særlige EU-konvent arbejder med for tiden. Statsministeren forudser, at den kommende EU-traktat sendes til folkeafstemning i 2004 eller 2005.
Lars Barfoed, konservativ EU-ordfører, er forundret over, at statsministeren spiller ud med en tidsplan, før det har været drøftet i regeringen:
»Jeg undrer mig over, at han nærmest konkluderer på forbeholdene, før det har været drøftet mellem de to regeringspartier. Det er skuffende, at statsministeren så hurtigt opgiver en folkeafstemning i år. Nu kommer vi til at stemme om en traktat, hvor store dele ikke vedrører Danmark, fordi vi står udenfor,« siger han.
Den kritik afvises bestemt af Venstres politiske ordfører Jens Rohde:
»Det er ene og alene statsministeren, der afgør, hvornår der udskrives valg i Danmark. Sådan er det,« siger han.
Mogens Lykketoft, formand for Socialdemokratiet, mener, at statsministeren risikerer at sætte Danmarks EU-medlemskab på ét bræt ved at blande forbehold og traktat sammen. Han kalder det en farlig kurs. Kun Dansk Folkeparti er tilfreds. EU-ordfører Kristian Thulesen Dahl mener, at statsministeren har lagt en »god plan«, som vil føre til en alt-eller-intet afstemning i 2004 eller 2005.
På forhånd var statsministerens melding på det ømtålelige skatteområde ventet med spænding, fordi regeringen har lovet skattelettelser fra næste år. Men Anders Fogh Rasmussen valgte ikke at nævne emnet med ét ord. Det får oppositionen til at kritisere ham for at vige uden om de farlige områder, mens Dansk Industris direktør, Hans Skov Christensen, optimistisk bemærker, at statsministeren sagde, at der skal være en belønning til dem, der gør lidt ekstra.
»Det tager jeg som et løfte om et udspil på skatteområdet i foråret,« siger han.
Til gengæld talte statsministeren meget om værdier i det danske samfund. Han erklærede sig oprørt over rockerne og bebudede, at regeringen vil sætte hårdt mod hårdt. Ifølge Jyllands-Postens oplysninger er Venstre parat med et samlet udspil mod rockerkriminalitet, der blandt andet vil give politiet bedre efterforskningsmuligheder.